0 kommentarer

Illuminae af Amie Kaufman & Jay Kristoff

af d. 13. december 2016
Info
 
Sideantal

602

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-3228-4

Originaltitel

Illuminae (engelsk) - Oversat af Brian Christensen

Udgave

1. Udgave

 

2016 har budt på mange store læseoplevelser for undertegnede, men ‘Illuminae’ sprænger alligevel rammerne her ved årets slutning. Det er et rumeventyr ud over de sædvanlige, Science fiction når det er bedst. Kategoriseret som en ungdomsbog fra 14 år, men vi voksne kan altså i den grad også være med!

Vi befinder os i året 2575 på isplaneten Karenza, der bliver angrebet af mega-koncernen Beitech, fordi konkurrenten har en ulovlig Hermium-mine på deres område. Det bliver en ren nedslagtning. Alligevel lykkes det for nogle overlevende at slippe væk i tre kæmpe rumskibe, med fjenden lige i hælene. 17 årige Kady har samme morgen slået op med sin kæreste Ezra. Det lykkes dem at flygte, og de befinder sig på hver sit rumskib. Langsomt får vi fortalt deres kærlighedshistorie, da de samarbejder for at få sandheden om folkedrabet ud til omverdenen. De er ikke alene presset af fjenden, der uden nåde forfølger dem, men også af en smitsom sygdom, der spreder sig uhyggeligt hurtigt, og en beskadiget Kunstig Intelligens, der skulle forestille sig at være på deres side.

Historien er utrolig spændende i sig selv. Nervepirrende og overraskende. Men det er ikke kun spændingen, der får én til at suse igennem bogen. Rent grafisk og visuelt er det en oplevelse uden lige. Der er nærmest ikke en eneste almindelig side i bogen. Historien er fortalt ud fra afhøringer, beskrivelser af overvågningskameraers optagelser, chat, dagbogsnotater og interviews. De bliver præsenteret med logos, kaffepletter, nedtællingsgrafik, blodpletter, fotografier og oversigtstegninger af rumskibe. Jeg har ikke set det brugt før, og det virker totalt genialt og nyskabende. Nogen gange skal man dreje bogen, så man kan læse teksten, der følger et missils bane, eller fryde sig over noget virkelig flot grafik. Som sagt, det er virkelig en OPLEVELSE at læse denne bog. Selv takkesiderne til sidst i bogen er underholdende!

Bogen er naturligvis blevet et hit verden rundt, og Brad Pitts produktionsselskab har allerede købt filmrettighederne. ‘Illuminae’ er første bind af en trilogi, hvor andet bind netop er udkommet i USA. Ventetiden på den danske oversættelse bliver hård.

Forfatterduoen Amie Kaufman og Jay Kristof har begge en succesfuld forfatterkarriere hver for sig, der foreligger desværre ikke noget på dansk, men det bliver der måske gjort noget ved nu. Sammen har de i hvert fald skabt et banebrydende koncept og en fed historie. De har gjort en grundig research, også rent videnskabeligt; befriende at læse om lydløse eksplosioner, når de foregår i det atmosfære-tomme rum. De har helt sikkert Clarke/Kubrick med i rygsækken, den Kunstige Intelligens, Aidan, er i hvert fald en fjern slægtning til HAL 9000!

Læs og oplev denne bog. Bemærk dog omtalen af Jay Kristoff på bogens omslag: “Jay Kristoff tror ikke på happy endings.”

Ryste, bævre. Hit med fortsættelsen!!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter