0 kommentarer

Hvis barn – af Anne Marie Løn

af d. 12. august 2009
Info
 
Sideantal

365

Udgivet

2002

ISBN

87-12-03920-9

 

“Første kapitels episode i Kastrup Lufthavn overværende jeg selv i gate 21A. Fra realiteternes verden ved jeg ikke mere om manden, kvinden og barnet, end hvad jeg så og hørte”. Sådan skriver Anne Marie Løn i kolofonen til “Hvis barn”.

Bianca er vokset op i et indremissionsk hjem i Jylland, og i år 2000 er hun som medicinstuderende på vej til Afrika for at udføre frivilligt arbejde.

Lige inden hun skal af sted bliver hun gravid, og vil have en abort. Hendes indremissionske far fortæller Bianca, at det vil være mord, mens moderen vover at tage datterens parti. Uden at tale mere om det, drager Bianca af sted – uden at fortælle om hun fik aborten eller ej. Forældrene tør ikke spørge, men regner med at tingene er i gode hænder hos Gud.

Kort inden Bianca skal føde i Afrika sender hun besked til forældrene om, at hente barnet lige efter fødslen og sørge for det. Det gør forældrene, men da Bianca nogle måneder senere vender hjem fra Afrika, er barnet væk.

Hvad er der sket – og hvis barn er det?

Disse spørgsmål bliver stille og roligt afdækket i fortællingen, Anne Marie Løns mission er ikke at bygge en spændingsroman op, men at berette, hvad religion, misbrug og uforløste følelser gør ved et menneske samt hvordan Bianca danner sin egen personlighed. Bianca udfordrer flere gange Gud for at se, om han nu også straffer den der synder – eller om han vender det blinde øje til.

Historien har flere facetter – på en ligefrem og nærværende måde fortæller den om livet i Afrika, om hvid kontra sort, om Aids og om hvilke skæbner, der kan ligge forud for en beslutning om at drage ud i verden og gøre en forskel.

Historien er på samme tid smuk, grusom og forstemmende, men aldrig ligegyldig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter