0 kommentarer

Hvid jazz af James Ellroy

af d. 13. januar 2019
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

378

Udgivet

1993

ISBN

87-7739-144-6

Originaltitel

White jazz, oversat af Jan Hansen

 

I Ellroys Los Angeles bruger politi og gangsteruvæsen samme metoder: vores fortæller, vicekriminalkommissær Dave Klein kan skrive følgende på sit cv.: Lystmorder, lejemorder, mafiainformant, voldsmand, pengeafpresser, våbenhandler og hæler.

Historien om Klein er nederdrægtig og kompleks, en krimi der hele tiden snerper til, på trods af at plottet konstant forgrener sig. Ellroys komprimerede sprog grænser til det indforståede, og underbygger kvælningsfornemmelsen hos fortælleren: Den gennemkorrupte kriminalbetjent Klein. I sine unge dage slog Klein to voldsmænd ihjel der havde voldtaget hans søster. Mafiaen gennemskuede Klein og brugte mordene til at tvinge Klein til at udføre mafiamord, hvis ikke han ville afsløres og en tur i den elektriske stol. Der er ikke noget at sige til at Kleins stressniveau er over the top, for Ellroy har placeret ham i en skruestik og strammer konstant til.

I 1958 skal Klein overvåge en bokser der i vidnebeskyttelse, men mafiaen vil af med bokseren, så Klein hjælper manden ud af et vindue på 9. sal. Kort efter sættes Klein på et indbrud hos byens største narkohandler som, – ganske vist uofficielt, er under LAPDs beskyttelse, da han fungerer som politistikker; han stikker sine konkurrenter, og har markedet for sig selv. Narkohandlerens to bidske vagthunde har fået fjernet deres øjne, og der er onaneret i datterens cykelbukser. Men intet stjålet. For at flygte fra alle sine andre problemer, – statsanklageren har et vidne der har set Klein give bokseren sin ‘flyvelektion’, kaster Klein al sin energi på sagen om det makabre indbrud. Imens kommer FBI til byen for at kontrollere LAPD, der angiveligt ikke bruger resurser på mord på farvede, og FBIs tilstedeværelse fremprovokerer en hel bølge af både mafiamord og mord på fattige farvede løsarbejdere.

Der er mere end rigeligt at holde styr på, med et persongalleri der vedblivende vokser i antal, men sammenlignet med den voldsomme plotkabale i ‘Englenes by’ er ‘Hvid jazz’ langt mere tilgængelig; her er der kun én fortæller, nemlig Dave Klein og det gør en verden til forskel.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter