0 kommentarer

Hulebjørnens klan af Jean M. Auel

af d. 1. juli 2008
Info
 
Sideantal

542

Udgivet

2002

ISBN

978-87-638-1364-8

Originaltitel

The Clan of the Cave Bear

 

Sagaen om fortidspigen Ayla starter med et jordskælv, som forandrer hele hendes tilværelse. Hendes mor dør, men hun optages i en klan af neandertalere. Hun er selv af menneskeracen ‘Homo sapiens’ og deres mange indbyrdes forskelle er kilde til mange “kulturelle jordskælv”.

Auel, som i alt har skrevet 5 bøger om Aylas oplevelser, starter i bind 1 med dygtigt at udforske alle forskellene mellem de to menneskeracer, som både udfolder sig i forhold til indlæring, kønnenes indbyrdes status, og udseende og seksualitet m.v.

Ayla er for neandertalerne et underligt væsen, som hverken er rigtigt mand eller kvinde, bl.a. fordi hun både går på jagt, ikke er medfødt underdanig overfor mændene, og er uhyggeligt hurtig til at lære. Ayla er en forandringens kraft i et fuldstændigt statisk stammesamfund, hvor hver har sin faste plads.

Det spreder uro, modvilje og had, specielt fra Broud, som er udset til at være klanens næste leder. Han føler sig forbigået pga. Aylas evigt anderledes adfærd, som konstant bringer hende i centrum, mens klanens leder og medicinmanden holder hånden over hende og tager hende til sig.

Den indgående behandling af den delikate indbyrdes magtbalance, som Aylas tilstedeværelse truer – og hvis ubalance potentielt truer hele klanens eksistens, kombineres med beskrivelsen af den fælles kamp mod den stærke natur, som man har kontakt til via åndeverdenen. Sult, kuldedød, vilde dyr og jordskælv er tilbagevendende trusler som kun kan overvindes i sluttet flok.

Næsten hvert kapitel indeholder en problemstilling og et klimaks, og trods den enorme mængde viden om fortidsmenneskene og deres samfund, som Auel elegant fletter ind i historien, holdes fortællingen i et hurtigt og fængslende tempo. De fine karakterbeskrivelser giver desuden fortællingen personlig dybde og genkendelighed.

Man glæder sig derfor til at læse næste bind: Auel har med ”Hulebjørnens klan” begået en fantastisk, rig, indsigtsfuld, og spændende beretning.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter