0 kommentarer

Hr. Gummihammer …Og andre børnerim om kroppen af Karen Filskov

af d. 19. oktober 2011
Info
 
Sideantal

28

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7090-441-4

 

Ved første gennemlæsning var jeg ikke vildt begejstret for bogen. Digtene er lange, og derfor bliver den genkendelsens glæde som mange børn har for rim og remser ikke nem at opnå. Det er ikke digte / rim som børnene kommer til at gå og gentage for sig selv igen og igen.

Men på grund af emnet oplevede jeg alligevel, at der gang på gang blev refereret til rimenes hovedpersoner. For det handler jo om kroppen. Og om ting som børn altid vil spekulere over. Og i og med at funktionerne i kroppen er personificerede med velbeskrevne mænd og kvinder kommer barnet hurtigt til at spekulere over, om det for eksempel er rigtigt, at Hyrden Harlekin bor i navlen og klipper navleuld.

Jeg tror, at denne dejlige børnebog er som de bøger er flest: Den skal læses igen og igen, og efterhånden som genkendelsen melder sig på banen oplever man, at de små i højere grad glædes over hovedpersonerne samtidig med at man gradvist kan bringe mere biologisk korrekt viden om de forskellige emner på banen.

Ynglingsrimet i privaten er:
“Min navle er et nøglehul! De kan kigge ind!
Derinde kan du se hyrden Harlekin!
Han passer en flok får på en dejlig eng,
Helt fra han står op, til han går i seng.
Man kan se den tykke uld! Og se den store saks!
Hyrden Harlekin må klippe flokken straks.
Engen den bli’r hvid, næsten li’som sne,
Det er navleuld, så langt som du kan se!”

De mange tegninger er humoristiske og farvestrålende og et godt udgangspunkt for samtale om rimene og om kroppen i øvrigt. Der er en detaljerigdom uden lige i billederne og de kan sagtens bruges uden teksten, hvis den ikke glæder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter