0 kommentarer

Historier fra jazztiden. Noveller 1920-39 af F. Scott Fitzgerald

af d. 24. april 2015
Info
 
Sideantal

295

Udgivet

2013

ISBN

978-87-11-38098-7

 

Da F. Scott Fitzgerald var på toppen i starten af det 20. århundrede, matchede hans popularitet – og indtjening – snildt Hemingways, der først indtraf årtier senere. Virker navnet bekendt? Jamen, han er også manden bag megasuccesser som “Den store Gatsby”.

Helt i tråd med det stof, legender væves af, døde Fitzgerald fordrukken og ruineret i 1940. Hans første tid var ovre. Men siden er mandens stjerne bare steget og steget, og i dag regnes han blandt USAs største forfattere nogen sinde.

“Historier fra jazztiden” er en nyere antologi med 11 af hans angiveligt bedste noveller gennem årene. Hans Hertel har udvalgt, oversat og skrevet et behjertet forord, der sætter forfatteren og hans tid i perspektiv. Som det er kutyme, får lovprisningerne ikke for lidt; der er næsten afgudsdyrkelse iblandet kongerøgelsen … Og det kan Mr Fitzgeralds kunst, med al respekt, ikke bære.

Bevares, fyren skriver blændende godt. De nyrige dandyer og overfladiske rigmandsdøtre, der befolker novellerne, vokser frem af siderne sammen med de overdådige palæer, hvor hektiske baller og livstræt konversation indhylles i tåger af cigaretrøg og whiskydunste.

Men – det er bare gode historier. Personerne er todimensionelle, de er set udefra og på god afstand. De ligner alle sammen hinanden, velhavende og blaserte. Intetsteds er der rigtigt noget på spil som hos en Raymond Carver eller, langt senere, Alice Munro, der begge mestrer det ædle håndværk at skrue en fængende short story sammen. Bevares, man hygger sig, drømmer sig tilbage til en mere sorgløs tid, men man gribes aldrig om hjertet, eller hvor det nu gør mest ondt at blive grebet.

I “Bernice bli’r bobbet” prøver den pæne, lidt kedelige Bernice at blive lige så feteret af byens hanløver som sin festlige kusine Marjorie. Det er ikke meget, der skal til – nogle friske replikker, en mere nonchalant attitude, noget fiksere kluns. Og måske en ny frisure? Marjorie hjælper gerne Bernice, men da hendes egen position trues, slår hun kontra. Fejt, men forståeligt. Og så er Bernice jo nødt til at få sin velfortjente revanche, for at pengene passer. En stemningsfuld lille affære med en ret spidsborgerlig morale.

“Det sære tilfælde Benjamin Button” er en af Fitzgeralds mest berømmede noveller. Sagt helt kort handler den om en mand, der fødes gammel og bevæger sig baglæns gennem livet for at slutte som baby. Sjov ide, fint orkestreret, let og flydende – og aldeles forglemmelig.

Og sådan er fornemmelsen gennem hele det eksklusive, lille udvalg af jazzede historier fra den fordums mester. Elegant, sjovt og meget, meget let.

Før tv-æraens storhedstid er det fuldt forståeligt, at amerikanerne – og siden resten af verden – har ladet sig rive med af Fitzgeralds letflydende pen. Gedigen underholdning, let at fordøje. I dag er tiden en anden, alvorligere måske, vi kræver mere tyngde af vores helte.

Men læs “Historier fra jazztiden” alliwl: Den er rigeligt et par aftener af dit liv værd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter