0 kommentarer

Drengen med sølvhjelmen af Hanne Kvist

af d. 22. marts 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

142

Udgivet

2006

ISBN

87-553-2788-5

 

“Drengen med sølvhjelmen” er en vidunderlig børnebog. Historien om drengen Jon og hans desperate kamp for at redde sin lillesøster er smuk, poetisk og vanvittig rørende. Sproget er stemningsmættet, og jeg har generelt bare sjældent læst noget så vellykket. Dette her er en barsk bog om en lille dreng, der må kæmpe for sin søsters ret til at være anderledes, og det er ikke en kamp, alle kommer helskindede ud af.

“Jons lillesøster havde vinger da hun blev født. Jon var den første der så det. Senere tænkte han af og til på om han også var den eneste.”

Vi befinder os i en verden, der minder om vores egen, men i denne verden bliver nogle børn født med vinger. Sådan et barn er Jons lillesøster. Den lille baby fødes med to sorte “små bitte benede vinger med tynd hud imellem, sammenfoldede og rynkede som flagermusvinger”. Mens Jon forelsker sig i sin lille nye søster fra det øjeblik, han holder hende for første gang, er hans forældre tydeligt utrygge og afvisende over for det lille nye barn. Det bliver Jon, som giver hende navnet Liv, da hans forældre nærmest virker ligeglade med, om hun får et navn. Da Liv er fem måneder gammel, afleverer de hende til Børnetjenesten, og bagefter opfører de sig, som om hun aldrig har eksisteret. Til Jons store rædsel. Jon forsøger at få sine forældre til at komme til fornuft, men må opgive, og han kaster sig ud i en desperat odysse for at redde Liv.

På sin rejse møder Jon musikeren Michum, der hjælper ham med at finde frem til de steder, hvor Børnetjenesten gemmer de uønskede børn af vejen. Det bliver en mærkelig rejse for det umage par, og de kommer ud i nogle farlige og uhyggelige situationer. På trods af at de er meget forskellige, lærer Jon og Michum at acceptere hinanden i løbet af eftersøgningen af Liv.

“Drengen med sølvhjelmen” vandt Forums nordiske børnebogskonkurrence i 1999. Wikke & Rasmussens film “Der var engang en dreng, der fik en lillesøster med vinger” er bygget over bogen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter