0 kommentarer

Himmelstormere af Maggie Shipstead

af d. 31. maj 2022
Info
 
Sideantal

686

Udgivet

2022

ISBN

978 87 02 34908 5

Originaltitel

Great Circle - oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

Udgave

1. udgave

 

Drengepigen Marian Graves’ eneste ønske er at blive pilot. Vi følger hende og broren Jamie, fra de som spæde reddes fra et eksploderende skib, hvor deres far er kaptajn.

En pige. Uden penge. Glem det. Men i 1929 som blot 15-årig, hvor Marian allerede er en erfaren spirituskurér med eget Ford-automobil, opfylder en listig spritsmugler hendes hede drømme. Og Marian er et naturtalent; modig, udholdende, teknisk dygtig.

Handlingen klipper frem og tilbage mellem Marians stadig mere avancerede flyvninger i små, livsfarlige biplan – til nutidens Hollywood-stjerne Hadley Baxter, der skal portrættere Marian.

Jeg-fortælleren Hadleys vej til toppen har bestemt heller ikke været uden bump. Men nu er hun dér, tjener 32 millioner dollar om året og kan vælge og vrage mellem de flotteste mænd og alt, hvad der glitrer og funkler. Desuden er hun nødt til at have alskens folk ansat.

“Når man er så berømt, som jeg er, er man som et enormt flydende havdyr, et selvstændigt økosystem, der forsørger en koloni af småfisk med de madrester, der sidder mellem tænderne.”

Begge kvinder, opfostret af deres noget distante onkler, er fandenivoldske, menneskeligt og seksuelt frigjorte og ikke voldsomt romantisk anlagte. Til gengæld under de sig deres rigelige andel af kærlighedens mere fysiske udfoldelser.

Pudsigt nok er forfatterens nærmest pointillistiske beskrivelser af Marians liv – kørslerne for spritsmuglere i 1920’erne, flyvningerne i faldefærdige flyvemaskiner over Montana og Alaska, sex og druk i et mørkelagt London under krigen – lettere at leve sig ind i end Hadleys filmstjerneliv i et nutidigt Los Angeles med euforiserende stoffer og alle de uundgåelige bodyguards og privatsekretærer.

I 1950 forsvinder Marian sporløst “under forsøget på at flyve Jorden rundt på langs over Nordpolen og Sydpolen.” En såkaldt Great Circle, hvilket også er bogens amerikanske titel. Meget af tiden flyver hun og navigatøren Eddie i ekstreme kuldegrader, så de må sidde iført rensdyrparka i deres slidte C-47 Dakota, der er tungt lastet med brændstof og ikke så meget andet.

Uden på nogen måde at være en spændingsroman arbejder bogen sig frem mod det dobbelte klimaks, hvor Marian styrter ned med sit fly i 1950, og hvor Hadley i 2015 skal foretage et lignende styrt og lande i stort vandbassin; i stil med den måde, som hendes forældre omkom; uha-uha.

Maggie Shipsteads murstensroman “Himmelstormere” er højglanspoleret luksus i stil med en jordomrejse i fly på første klasse. Ikke så sært, at bogen har været shortlistet til den vigtige Booker-pris i 2021 og en rum tid har befundet sig på New York Times’ bestsellerliste.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter