0 kommentarer

Black Cherry Blues af James Lee Burke

af d. 5. januar 2021
Info
 
Sideantal

332

Udgivet

2011

ISBN

978 87 7070 271 3

Originaltitel

Black Cherry Blues - oversat af Ole Lindegård Henriksen

Udgave

3. udgave

 

James Lee Burkes ikoniske serie om eksstrømeren og eksalkoholikeren Dave Robicheaux fremhæves af anmeldere verden over for sit unikke, stilsikre univers og velskrevne flow. Flere af bøgerne er filmatiseret med stor succes.

Handlingen er som regel henlagt til det naturskønne amt New Iberia i Louisiana, hvor Dave ernærer sig ved udlejning af både og fiskeudstyr og salg er kolde øl og snacks. Dave er cajun, dvs. sydstatsamerikaner med franske aner, og derudover konservativ katolik med en stærk fornemmelse for retfærdighed. Øje for øje-princippet gælder her.

At kalde serien for krimi eller spænding er både rigtigt og forkert. Alle historier har elementer af krimi og spænding, men de er især et stykke americana, hvor forfatteren udviser et sandt mesterskab i dramatiske naturbeskrivelser og en gennemlysning af de karakteregenskaber, der kendetegner forskellige dele af det amerikanske samfund.

”Black Cherry Blues” er seriens tredje historie. Hovedpersonens højt elskede kone Annie er netop blevet myrdet i ægtesengen af skydegale forbrydere, der havde et regnskab at gøre op med Dave. Han bor nu alene med adoptivdatteren Alafair og har et par gode, sorte folk til at hjælpe sig med biksen; vi er vel i Sydstaterne.

Annie og hans far, der for mange år siden omkom på en boreplatform ude i Golfen, opsøger jævnligt Dave i hans drømme og fungerer både som hans moralske rettesnor og som en direkte hjælp, når han geråder ud i problemer.

Og problemer står han i op til halsen denne gang. Hans gamle ven Dixie Lee, en falleret rocksanger, slipper med nød og næppe fra et brandattentat, hvor en uskyldig kvinde indebrænder. Mod al sund fornuft stikker Dave snuden i suppedasen – og roder sig straks ud i en livsfarlig infight med et par iskolde lejemordere og en mafiøs playboy med uanede ressourcer til rådighed.

Kampen bølger fra Louisiana til Montana, blandt cajuns og indianere, levende og døde, gode kvinder og barske mandfolk – alt sammen i svimlende flotte kulisser. Der slås på tæven, skydes, skændes, elskes, spises og drikkes af livet løs.

”Black Cherry Blues” er ikke seriens bedste bog, men rigeligt spændende endda. Vores helt, Dave Robicheaux, er denne gang lige rigeligt rethaverisk, nidkær, trættekær, rent ud sagt oppe i røven på sig selv … og alligevel sidder jeg med en følelse af savn nu, da siderne er sluppet op.

James Lee Burke har skrevet en stærkt vanedannende serie.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter