0 kommentarer

Hemmeligheder for Pige af Lotus Turéll

af d. 9. oktober 2017
Info
 
Sideantal

204

Udgivet

2017

ISBN

978-87-02-21472-7

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

De fleste af os forbinder omsorgssvigt med noget, der forekommer i familier med ringe økonomisk og menneskeligt overskud. Sådan noget i stil med Brønderslev-sagen, hvor en familie med mange børn udsatte deres børn for vold og overgreb.

De senere år har vist, at også børn i udadtil velfungerende familier kan være udsat for omsorgssvigt, der kan give senfølger langt ind i voksenlivet.

Forfatter og foredragsholder Lotus Turéll er vokset op som datter af forfatteren Dan Turéll og skuespilleren Chili Turéll. Udadtil er familien velfungerende: familien bor i en stor lejlighed, forældrene er succesfulde og datteren klarer sig fagligt godt i skolen.

Desværre er Dan Turéll alkoholiker og dette misbrug påvirker både kone og datter. Lotus Turéll er vidne til, at forældrene skændes, at faderen kommer fuld hjem og at hun aldrig rigtig ved hvor hun har ham henne. Nogle dage er faderen opmærksom, andre dage er han vrissen og fraværende. Udadtil tier Lotus stille med faderens alkoholmisbrug, for hun kan godt regne ud, at det er noget hun skal holde hemmeligt – hun påtager sig meget tidligt en voksenrolle, der er meget usund for et lille barn.

”Hemmeligheder for Pige” er fortællingen om Lotus Turélls barndom. Hun giver eksempler på flere episoder, hvor faderen har svigtet sit ansvar og hvor moderen var for optaget af sin egen karriere til at varetage datterens interesser. Udover erindringsglimt fungerer bogen også som en slags erfaringsguide til hvilke værktøjer man kan anvende som voksen for at lægge sine dårlige oplevelser fra barndommen fra sig.

”Hemmeligheder for Pige” er på mange måder en rigtig fin bog om hvordan omsorgssvigt og alkoholmisbrug påvirker barnet.

Denne anmelder synes, at der er tale om en indsigtsfuld bog om et tabubelagt emne. Det er måske også en bog, der kan hjælpe med at åbne øjnene for, at omsorgssvigt ikke kun findes i ressourcesvage familier med mange børn og få økonomiske midler.

Bogen er hurtigt læst, men det er en bog, der gør indtryk på læseren fordi fortællingen både er grum og rørende på samme tid. Bogens opbygning fungerer rigtig fint og jeg blev klogere på hvordan det må føles at vokse op i en familie, hvor man skal være en person udadtil og en helt anden indadtil i en familie, hvor der hersker følelsesmæssigt kaos.

Jeg tildeler ”Hemmeligheder for Pige” fire stjerner fordi det er en modig og ærlig bog, men også fordi det er en bog, der kan gøre os alle klogere og minde os om, at vi skal være opmærksom på de tegn børn viser på, at der er noget galt i familien.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter