0 kommentarer

Hemingways stol af Michael Palin

af d. 13. juni 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

324

Udgivet

1995

ISBN

87-568-1340-6

Originaltitel

Hemingway's chair

 

Jeg forbinder altid Michael Palins navn med den vanvittige komediegruppe Monty Python’s Flying Circus, som hærgede den vestlige verden i først i 70’erne. Palin var en af hovedkræfterne sammen med John Cleese, Eric Idle og Terry Gilliam. Mange vil nok kende ham for en række BBC rejseprogrammer fra fjerne egne af verden. Men skrive seriøst kan han altså også..

“Hemingways stol” er en lidt sørgelig, men også stemningsfuld historie om fremskridtet (hvad det så er for en størrelse?) og dets pris. Martin Sproale bor stadig hjemme hos sin mor i en alder af 35 år, han er vicepostmester i den lille engelske kystby Theston og passioneret fan af Ernest Hemingway.
Byens gamle posthus har altid været et naturligt samlingssted og centrum for sladder og anden information. Det bliver der lavet grundigt om på, da den gamle postmester går på pension. Martin havde håbet, at han efter mange års tro tjeneste ville blive valgt til ny postmester, men i stedet falder valget på en ung, dynamisk mand udefra, Nick Marshall, som snart sætter sit tydelige præg på jobbet. Marshall har gode talegaver og giver løfter for en lysende fremtid for Thestons hæderkronede posthus. Men snart begynder han at fyre gamle, mindre effektive medarbejdere og går i spidsen for både modernisering og privatisering af postvæsenet. Det viser sig desværre hurtigt, at Marshall er falsk som et gammelt stueorgel, han løber fra alle løfter og arbejder kun for egen vinding.

Martin samler uhæmmet på ting, der har med Hemingway at gøre. På mange måder er han vel Hemingways diametrale modsætning; men når ånden kommer over ham, bliver han nærmest til Hemingway himself! En dag møder han tilfældigt amerikaneren Ruth, som forsker i Hemingways mange kvinder. Det viser sig at Ruth kan skaffe Martin intet mindre end den stol, som Hemingway sad i, når han kæmpede med de store sværdfisk på det gode skib Pilar. Uden at vide det sælger Martin sin sjæl til skurken Marshall ved at modtage penge for nogle “konsulentydelser”, som i realiteten er bestikkelse for at få ham til at holde sin kæft. Men Martin kan nu få råd til at købe sin dyrebare stol. Da han så langt om længe vågner op og ser virkeligheden i øjnene, er det i realiteten alt for sent til at ændre udviklingen. Posthuset kommer aldrig tilbage. Men Martin har ikke tænkt sig at gi’ op, tværtimod føler han at Hemingway er på vej…. go’ historie!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter