0 kommentarer

Helligt forræderi af James Forrester

af d. 24. marts 2012
Info
 
Sideantal

450

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7677-238-3

Originaltitel

Sacred Treason

 

Clarenceux, dronningens herold med det borgerlige navn William Harley, er en prominent person i Elizabeth I’s England i 1563. Han har en behagelig tilværelse med magt og anerkendelse, kone, børn og tjenestefolk i et fornemt byhus i London. En regnvåd decemberaften opsøges han af sin gamle bekendt og trosfælle, Henry Machyn, der panisk overrækker ham en krønike, som dronningens folk er ude efter. Dagen efter fængsles Machyn og underkastes frygtelig tortur for at røbe, hvor krøniken er.

Både Clarenceux og Machyn er katolikker i et nyligt omvendt protestantisk samfund, der med rette eller urette frygter en katolsk opstand. Undertrykkelsen af folk med den gamle tro er konsekvent og blodig. Clarenceux ved derfor, hvad han er oppe imod, da ham med nød og næppe undslipper med den farlige krønike og Machyns unge kone, Rebecca.

Deres fjender er frygtindgydende: I første række den sadistiske befalingsmand Crackenthorpe og hans rå tropper. De kontrolleres af det iskolde magtmenneske Walsingham, for hvem hensigten helliger midlet. Over ham troner dronningens øverste rådgiver, sir Cecil, som engang også var Clarenceux’ ven. Og i midten af spindet befinder sig en ussel forræder.

Machyn nåede kun at afsløre én væsentlig detalje for Clarenceux, da han overdrog krøniken: “Så meget vil jeg sige: To dronningers skæbne afhænger af denne bog.”

Krøniken viser sig svær at tyde, men leder tilsyneladende ihændehaveren i retning af et hemmeligt selskab, der har navngivet sig efter kong Arthurs legendariske riddere af det runde bord. De vogter over et hemmeligt dokument, som er skjult et sted i landet. Clarenceux famler i blinde: Er der vitterligt tale om en sammensværgelse mod dronningen, måske endda i ledtog med den katolske dronning Mary af Skotland?

Det bliver en farefuld, smertelig og yderst bloddryppende færd, Clarenceux og hans smukke ledsagerske begiver sig ud på. Første ledetråd: Lancelot vil mødes på det sted, sir Arthur befandt sig den trettende juni 1550…

Med “Helligt forræderi” træder historikeren James Forrester direkte i Dan Browns fodspor. Som Browns bestsellere emmer romanen af intriger og konspiration, de historiske detaljer er smukt udpenslet, og mysterierne er intakte til det sidste.

“Negle-bidende,” skriver Sunday Times om bogen. Tja, det skulle da være i ren distraktion, for Forrester er givetvis en bedre historiker end spændingsforfatter. Handlingen er lidt altmodisch, men ganske hyggelig og underholdende. At neglene efter endt læsning er intakte, skal være den noble englænder tilgivet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter