0 kommentarer

Hej menneske af Merete Pryds Helle

af d. 29. august 2017
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

2009

ISBN

978 87 11 43680 6

Udgave

1. udgave

 

Jeg tror godt, jeg kunne forelske mig lidt i Merete Pryds Helle. I hvert fald er jeg lun på hendes bramfri, jordnære stil, hendes saftige humor og seksualitet, hendes dybt originale tilgang til litteraturgenrer, som det alt sammen giver sig udtryk i romanen “Hej menneske”.

Det er en ejendommelig bog. Vi følger stenalderkvinden Edith, der for 9000 år siden i den arabiske ørken bragte menneskeheden syvmileskridt videre i sin udvikling – fra jægerkultur til agerdyrkere, fra vilddyr til tamdyr, fra skindtøj til uldklæder, fra primitive hytter til toetages huse med trapper…  Og alt imens de kreative kvinder (for de er historiens sande helte) tænker nyt, lader de sig villigt bedække, avler børn og tilbeder sære guder. Det er virkelig medrivende.

MEN bogen indeholder mindst to lag mere. For handlingen afbrydes konstant af den nutidige Edith, en ung dansk arkæolog, der med sit hold er ved at vriste stenalder-Ediths gamle boplads fri af årtusinders lag sand og støv. Nutids-Edith bliver stukket af en hvid skorpion og skriver i febervildelse sit speciale fyldt med spændende fakta om stenaldermenneskenes liv – og specialet er den foreliggende bog.

Undervejs er der fotografier af udgravningen, som virkelig har fundet sted. Flere af dem er taget af en dansk kvinde, som hjalp med at blotlægge de sensationelle fund. Hun hedder – Merete Pryds Helle.

Hvad er fiktion, hvad er virkelighed, hvem er hvem? Det lyder måske meget metaagtigt og konstrueret, men fungerer overraskende godt.

I et efterord røber Merete Pryds Helle – ikke overraskende – at hun har været nødt til at komprimere 3000 års udvikling til en enkelt generation for at få pengene til at passe. Pyt, hverken Edith, Edith eller vi klager. Vi føler os utroligt godt underholdt og har samtidig lært en masse om både dengang og nu.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter