0 kommentarer

Gøgens varsel af Katarina Wennstam

af d. 5. maj 2014
Info
 
Sideantal

467

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7055-882-2

Originaltitel

Dödergök

Udgave

1.udgave

 

Katarina Wennstam arbejder både som journalist og forfatter, og hendes hjerte banker for voldsramte kvinder.

Hun skriver i efterordet : “Virkeligheden er ikke som i krimihistorierne. Det handler ikke om finurlige gåder, hvor gerningsmanden skjuler sig i kulissen, indtil den sidste side. Virkeligheden er i stedet det grummeste, der findes. Den handler om kvinder og børn, der mishandles og terroriseres på det sted, hvor de burde føle sig allermest trygge – i hjemmet.” “Og selvom denne historie er fri fantasi, så er selve fundamentet – desværre – virkeligt”.

“Gøgens varsel” er en fortættet fortælling om vold, retfærdighed, magtesløshed, stolthed og æresdrab.

Journalisten Maria Allende, hendes mand og lille datter har efter lang tids søgen fundet et hus, de har råd til, og som skal danne rammen om deres familieliv sammen. Huset har stået tomt i lang tid, fordi ingen, der kender stedet, har villet købe det – der har fundet en tragedie sted i huset.

Sælger var politimand – han sidder nu i fængsel for at have skudt sin kone i husets køkken, og da Maria begynder at grave i historien viser det sig, at hans kone Louise i flere år systematisk er blevet mishandlet,voldtaget, terroriseret og gennembanket i det hus, som Maria nu bor i med sin familie. Kan Maria blive boende i et hus med sådan en viden?

Maria sætter sig for at finde ud af, hvilken historie, der ligger bag det grusomme mord – og den sandhed hun graver frem, udfordrer hendes – og læserens – moral i højeste potens.

Som en underlægningsmusik i bogen, ligger politimandens tanker fra fængslet – og han er virkelig en skidt karl, som man godt kan unde at rådne op.

Parallelt indeholder “Gøgens varsel” også fortællingen om æresbegreber og tvangsægteskaber – og spørgsmålet om, om alle altan-piger nu også springer frivilligt? På loftet i en ejendom, hvor der bor en kurdisk familie findes en ung mand hængt – tilsyneladende et selvmord, men politiet er ikke overbeviste – for hvorfor havde familien en gryde kogende olie på komfuret, når de aldrig friturestegte noget, og hvorfor skulle den unge mand hænge sig på et fremmed loft? Hvorfor er datteren tavs overfor politiets spørgsmål, og har man fordomme, når man tænker tanken, at den unge mand måske ikke hængte sig frivilligt? Alt hvirvles op – og fortvivlende er det at sætte sig i den unge piges sted.

(læst som e-bog)

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter