0 kommentarer

Havet i Theresienstadt af Morten Brask

af d. 30. januar 2014
Info
 
Sideantal

266

Udgivet

2007

ISBN

978-87-567-8412-2

 

En fin lille bog med afsæt i en forfærdelig historie: Theresienstadt.

Man ved jo godt, hvad der venter en, når man skal i gang med en bog om Theresienstadt. Frygtelige billeder, umenneskelighed, stank, forfald og trøstesløshed.

Alligevel var der noget dragende over den smukke titel “Havet i Theresienstadt” , og selvom historien har afsæt i et af de mørkeste kapitler i menneskehedens historie, har Morten Brask skrevet en historie om at fange øjeblikkets skønhed, uanset hvor skrækkelig den scene er, som man spiller på.

Den lægestuderende Daniel Fangel sendes i 1943 til Theresienstadt med en “ladning” (grimt ord, men sådan var det – kreaturvogne, uvishedhed, kynisme) andre danske jøder. Han finder sin plads i et køjeværelse med halm i sengen, væggelus og afkræftede mennesker i nabosengene.

I kraft af hans uddannelse får han arbejde på “hospitalet” i lejren og prøver at gøre en forskel for de syge og afkræftede trods det, at der hverken er medicin eller operationsudstyr til rådighed. Snart får han også et ekstrajob som læge for de prostituerede på nazisternes bordel.

I koncentrationslejren møder han den tjekkiske jøde Ludmilla – og trods det trøstesløse i deres fremtidsudsigter, finder de kærligheden og troen på, at en dag – en dag – kan de forlade Theresienstadt.

Bogen er kædet sammen med historien om Daniels barndom ved havet i Nordsjælland. Gamle traumer dukker op og ikke alt var så lykkeligt som det så ud til udadtil for højesteretsdommersønnen Daniel og hans familie.

Ifølge www.MortenBrask.com har Ralph Oppenhejm, tidligere fange i Theresienstadt udtalt: Jeg kunne næsten ikke lægge bogen fra mig. Det er så eminent fantastisk, at et menneske, der ikke selv har oplevet det, har den indfølingsevne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter