0 kommentarer

Havet er en scene af Ursula Andkjær Olsen

af d. 19. december 2008
Info
 
Sideantal

208

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07236-5

 

Andkjær Olsen er én af landets mest selvstændige og mest interessante digtere i disse år. Total kompromisløs i sin insisteren på formens betydning for indholdets opfattelse. For hende er ord i sig selv ikke nok, nej der er himmelvid forskel på om ordene er spraymalet på en mur, skrevet i hånden på et papir, eller pakket ind i et sindrigt system af enkeltsider, tekstbånd og tegninger som i den nærværende samling. Det gør hver bog til en begivenhed, og indholdets kvalitet til en at de store danske digtbegivenheder i 2008. Gyldendal har heldigvis forstået dette, og udsender bogen som en pragtbog på forskelligt farvet papir, tilpas ”kaotisk” illustreret med vignetter af Ib Monrad Hansen, og trykt med forskelligt farvet tekst.

Vi er hos en fan af den oldgræske tragedie, med en kombination af en hovedhandling, et kommenterende kor, og et afsluttende satyrspil. Andkjær Olsen benytter desuden den græske standardtrope, havet, som sammenknyttende element i hele samlingen – det bølger, drypper, regner, bevæger og gynger overalt på siderne, hvor digtene er spredt ud som drivtømmer, kaotisk og i brudstykker, men lige dér på rette plads til at vi ikke drukner. Treklange dukker op konstant, i digtene er der tre tragedier, tre monologer, tre som portrætteres, en forførerske, en furie og et digterisk jeg der henvender sig til sin døde mor. Indimellem klippes der til et fortløbende skuespil, livet selv, hvor Ræv, Sang og Klog diskuterer det konfliktfrie liv og det omkostningsfrie liv i en audition hvor kun Orfeus og hans tre sirener, Dybere, Tungere, og Frækkere afbryder den evindelige venten på kandidater.

Jo der sker meget i denne samling, som forventeligt hos den politiske Andkjær Olsen, der også citerer fra de blogs de amerikanske soldater i Afghanistan har skrevet om krigen, har sat et par håndskrevne figurdigte i også, og som lader samlingens clou og bedste digt løbe som en frise, fra omslagets forside og igennem hele bogen nederst på siderne. For overhovedet at læse den, skal man bladre rundt, frem og tilbage, læse og genlæse, som svømmetag i Andkjær Olsens ordhav. En proces der er befriende aktiverende for læseren. Bør stå på hylden hos alle poesifans.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter