0 kommentarer

Harry Augusts første femten liv af Claire North

af d. 11. marts 2016
Info
 
Sideantal

459

Udgivet

2016

ISBN

9788763840941

Originaltitel

The first fifteen lives of Harry August

Udgave

1. udgave

 

Vi går et helt liv og forestiller os, hvordan det er at dø. Nogle forsøger at forberede sig, mens andre blot vil koncentrere sig om at leve livet fuldt ud.

For Harry August er det ganske anderledes. Han hverken forbereder sig eller kan leve hver dag, som er den helt ny. Han bærer på en historie, han ikke sådan uden videre kan dele med andre. Han blev født første gang på togstationen Berwick-upon-Tweed, og det den første dag i året efter Første Verdenskrig. Hvis så blot han blev født på ny uden tidligere erindring; han fødes hver gang med erindring om de tidligere liv, og det hober sig langsomt op. På et tidligt tidspunkt er det for meget for ham, og han kaster sig ud ad vinduet og lander – heldigvis, noterer han – på hovedet og går ud som et batteri, men da blot for at genopstå genopladet på togstationen; hans liv er en rute med mange stop.

Den ellevte gang, han dør, opsøger en særlig syv-årig pige ham, ganske for at overbringe ham beskeden, at denne verden, som vi kender den, vil bukke under. Og hun har ret. Det 20. århundrede slås ud af balance og kurs, og særlige sager finder sted.

Med Harry August har vi en guide, der fører os rundt i 1900-tallet med sit kalejdoskopiske liv og sine mange ophold på turen gennem de mange liv.

Det dybe spørgsmål, som jeg faktisk synes, forfatteren lykkes med – Claire North (pseudonym for den anerkendte Catherine Webb) – er, hvad meningen med livet er. Kan man tale om en sådan?

Sprogligt kan jeg i al fald mærke en nerve og en direkte kontakt, ikke overraskende er romanen oversat til udgivelse i 23 lande – og den har allerede solgt i op mod 200.000 flotte eksemplarer.

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter