0 kommentarer

Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd af Rachel Joyce

af d. 23. februar 2016
Info
 
Sideantal

308

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-40820-9

Originaltitel

The unlikely pilgrimage of Harold Fry

 

Harold Fry er 65 år gammel og har været pensionist i et halvt års tid. Han føler på alle måder, at livet er gået i stå, og afventer vel egentlig bare at det får en ende på den ene eller den anden måde. En dag får Harold et brev fra en tidligere kollega, Queenie, som han ikke har haft kontakt med i 20 år. Hun skriver, at hun har fået kræft, og er på et hospice i Berwick i nordengland. Harold, der bor i Kingsbridge i den allersydligste del af landet, skriver et brev til Queenie, og går ned for at poste det. Men postkassen kommer for hurtigt, og Harold fortsætter til den næste. Og den næste, og den næste, indtil han beslutter sig for at gå op til Queenie for at sige farvel. Sådan begynder “Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd”. En vandretur på godt 1.000 km, iført sejlersko, jakke og slips.

Bogen, der dybest set er en klichésamling, præsenteres som en “feelgoodroman” – og det er lige hvad den er. På trods af at klichéerne står i kø for at komme til, og på trods af at den er himmelråbende forudsigelig, formår Rachel Joyce alligevel at skabe en rigtig hyggelig bog. Måske netop fordi den er så forudsigelig, og fordi den indeholder alt det vi godt ved. Måske er der noget trygt ved at blive mindet om selvfølgeligheder, og om at der under selvfølgeligheder ligger en dybere virkelighed som vi har en tendens til at glemme, mens vi tjekker sociale medier og har travlt med arbejde, uddannelse og fritidsaktiviteter. For alt det er jo ikke livet. Ikke rigtigt.

På sin vandring op gennem England, møder Harold Fry sig selv. Det er en lang vandring gennem det liv der var, og det der måtte komme. Det er naivt, det er rørende, og det er rigtig, rigtig hyggeligt. Nogle gange er det godt at læse en bog der bare vil fortælle mig det jeg egentlig godt ved, men som så ofte bliver lagt til side, fordi der jo er så meget andet. På landevejen er der kun Harold og tankerne. Det kunne vi lære noget af.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter