0 kommentarer

Guld af Dan Rhodes

af d. 6. juni 2008
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

183

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7973-298-8

Originaltitel

Gold

 

I pubben The Anchor i en mindre by på Wales kyst holder store Mr. Hughes, lille Mr. Hughes og Mr. Puw til sammen med andre bysbørn som Slamsuger-Barry og Børnene af Tidligere Forhold.

To uger om året kommer også den halvt walesiske, halvt japanske Miyuki til byen for at holde ferie. Hun holder sig for sig selv, men er alligevel blevet en accepteret del af pubbens gæster, og deltager ind i mellem i de ugentlige quizzer under navnet “japansk pige” – ingen har nemlig spurgt hvad hun hedder. Og Miyuki er glad for tingenes tilstand, for hun tager egentlig bare på ferie for at få lejlighed til at savne sin kæreste, som går derhjemme.

Men dette år sker der noget nyt! Miyuki bliver utilsigtet del i en begivenhed, som viser sig at blive større, end dengang store Mr. Hughes glemte at lyne bukserne efter et toiletbesøg.

Dan Rhodes har skrevet en sørgmunter roman om en lille by, hvor der stort set ikke sker noget om vinteren, og som er oversvømmet af turister om sommeren. Stamkunderne kender hinanden ud og ind – og så alligevel ikke.

Vi hører historien om Slamsuger-Barry, og hvordan han opdager kvindekønnet; om den konkurrerende pub-ejer som læser i et blad, at kunderne godt kan lide at blive svinet til, så det vil han da forsøge sig med; og om store Mr. Hughes redningsaktion for dværge. Alt sammen fortalt med et glimt i øjet.

“Store Mr. Hughes skrev nu og da bidrag til en af de lokale avisers læserbrevspalter, og havde et par år forinden fået trykt en appel til egnens befolkning om at udvise større medfølelse med dem, der var betydeligt mindre end dem selv. Hans brev blev offentliggjort, og alle som læste det var ude af stand til at argumentere imod dets vigtigste pointer – de var ganske enige i, at dværge også var mennesker, mennesker med følelser, og mens de så bønligt blev bedt om ikke at håne eller latterliggøre ‘disse fremragende små personager’, reflekterede de lidt over tingene og konstaterede derefter med en vis tilfredshed, at de ikke bar rundt på skjulte hensigter om at opføre sig dårligt over for de meget små.”

Endelig er der også fortællingen om Miyuki, som aldrig har haft så meget held med kærligheden, men nu har mødt den eneste ene og kæmper for at finde ud af det.

“Guld” er en sørgmunter roman, som uden den store ydre handling alligevel byder på en dejlig læseoplevelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter