0 kommentarer

Griberen i Rugen af J. D. Salinger

af d. 12. januar 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

224

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02525-6

Originaltitel

The Catcher in the Rye

 

Romanen foregår over nogle enkelte dage, hvor man følger hovedpersonen, den 16-årige Holden Caulfield, og dennes færden i og omkring New York, efter at han er blevet bortvist fra endnu en skole.
Bogen har været årsag til megen furore gennem tiden, og da den udkom, blev mange forargede over dens ligefremme og åbenlyst seksuelle sprog. En af bogens totalt oversete kvaliteter (i mine øjne) er dens humor. Holden Caulfield er ganske vist en deprimeret, indadvendt og verdensfjendsk teenager, men nogle af hans betragtninger er dybt humoristiske og ironiske.
I og for sig er det en fejl at sætte ”The Catcher in the Rye” i bås som udelukkende at være en ungdomsroman. De evigaktuelle eksistentielle spørgsmål og tvivl, som hovedpersonen tumler med, hører ikke kun ungdommen til. I hvert fald er det en naiv læser, der vil definere temaer som identitet, seksualitet og selvstændighed, som snævert tilhørende “ungdommens” år. Snarere er det en bog om det enkelte menneskes evige kamp for at definere sig selv og sin rolle i en stadigt skiftende og kaotisk omverden.

Et gennemgående tema i bogen er hovedpersonens foragt for alle de ‘falske’ mennesker (stort set alle voksne) i verden. Han idealiserer enkelte, som i hans øjne har bevaret deres uskyld og integritet (bl.a. hans afdøde bror og hans lillesøster, Phoebe).

Bogen er aldrig blevet filmatiseret, selvom den har alle kvaliteterne til en sådan. J.D. Salinger protesterede i sin tid mod en planlagt filmatisering, og selvom mange siden har leget med idéen, har den endnu ikke nået det hvide lærred.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter