0 kommentarer

Glimt af Chris Heape

af d. 19. januar 2017
Info
 
Sideantal

177

Udgivet

2016

ISBN

978-8740-611-700

Originaltitel

Glimt

Udgave

1. udgave, hæftet med flapper

 

61 årige Sam Hythe er langsomt ved at miste synet, hvilket er svært at acceptere for en mand, der hele livet har været ivrig fotograf. Sam er vant til at indordne verden efter visuelle regler og ser mønstre, lys og mørke, hvor ingen andre ser dem. Han oplever verden i glimt. Men inden han bliver fuldstændig blind sætter han sig for at opklare sit livs største mysterie. Nemlig spørgsmålet om, hvem der myrdede hele hans familie – forældrene og de to yngre tvillingesøstre – da han blot var ni år gammel. Selv blev han dengang fundet drivvåd og iskold godt skjult under høballerne i familiens lade. Mordet på hele hans familie er aldrig blevet opklaret, og politiet valgte til sidst at henlægge sagen, da der ikke var flere spor at følge.

 

“Jeg må være bristet på det tidspunkt. Revnet fra øverst til nederst. Min tomme skal knækkede, og jeg blev fyldt af en dæmpet stilhed, der sneg sig igennem mig. Jeg blev slatten, slap. Bandt en knude om min forvirring, knyttede den hårdt. Jeg blev tavs. Skar min tunge ud. Noget var rusket op, var forskudt fra sin vante plads, kommet i uorden. Flygtige glimt flimrede for mine øjne. Et borende spørgsmål bed sig fast: “Havde jeg gjort noget forkert?”
Citat fra bogens flap.
Dette er ikke en krimi, selvom man måske kunne forledes til at tro det på grund af bogens omdrejningspunkt – de uopklarede mord på Sams familie. Derimod er det en roman som i glimt, både via de små korte kapitler og de små tilbageblik på Sams barndom, langsomt stykker den fulde historie sammen. Med andre ord er det en roman, som sine steder forekommer lidt rodet og hvor handlingen ligeledes er lidt træg. Men ganske langsomt, ligesom når man lægger et stort puslespil, bliver glimtene til et samlet billede, og læseren bliver langsomt klogere og klogere på både Sam og de begivenheder, som ligger mere end 50 år tilbage i tiden.
Glimt er en meget anderledes læseoplevelse og minder ikke om noget, som jeg tidligere har læst. Romanen er rig på billedsprog, metaforer og associationer, hvilket muligvis bunder i, at forfatteren er uddannet som billedkunstner. Jeg har som det måske fremgår lidt svært ved at placere denne bog, og har svært ved helt at finde ud af, hvad jeg skal mene om den, men jeg har dog valgt at give den en middelkarakter. – Og så vil jeg lade det være op til fremtidige læsere selv at vurdere bogen og danne deres egen mening om bogen.
Bedømmelse
Karakter