0 kommentarer

Giraffens hals af Judith Schalansky

af d. 19. juni 2013
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7695-282-2

Originaltitel

Der Hals der Giraffe

 

Inge Lohmark er biologi- og idrætslærer. For hende er der slet ingen tvivl. Mennesket stammer fra aben, som for sit vedkommende i sidste ende stammer fra den samme skønne regelmæssige gople som alt andet væren her på kloden. Darwin havde ret, alt er et spørgsmål om survival of the fittest.

Og Inge er fit. Nåde og medmenneskelighed er der ikke plads til, alt hvad der sker finder sted fordi det er i naturens orden. Giraffen har overlevet, fordi den gennem generationer har udviklet sin lange hals, der har gjort den i stand til at nå de højeste blade – skabe sig et fødegrundlag langt væk fra de konkurrerende arters rækkevidde.

Og også Inge Lohmark vil overleve. Hun har været lærer i over 35 år og har aldrig vist svaghed – eller omsorg – for nogen, end ikke sin egen datter.

Hånd i hånd med scener fra fru Lohmarks undervisning oprulles langsomt billedet af et forkvaklet menneskesyn, en forkrøblet sjæl i et engang jernhårdt ydre.

Fru Lohmarks ved stort set alt, hvad der er at vide om biologi, og ynder at komme med små gruopvækkende detaljer, der skal overbevise eleverne om naturens mirakuløse love.

Hendes eget indre er dog for længst blevet pilråddent så nu lever hun ensom, frygtet og måske forhadt på en skole, hvis omverden for længst har overhalet hende og hendes omverdenstolkning.

Lohmark vil være fit. Eleverne er hendes naturlige fjender, som skal tøjres og holdes en armslængde fra livet.

“Inge Lohmark hørte ikke til de lærere, som blev bløde om hjertet ved skoleårets slutning. Blot fordi de snart ville miste den elev, som stod over for dem. Hun var ikke bange for, at hun sådan helt overladt til sig selv ville glide ned i betydningsløsheden. En del kollegaer blev hjemsøgt af en ligefrem kærlig eftergivenhed, jo nærmere sommerferien rykkede. Deres undervisning udartede sig til en indholdsløs teaterforestilling. Et tankefuldt blik hér, en let berøring dér, op-med-hovedet-skaberi, forargelig gloen på film.”

Efter endt læsning af ‘Giraffens hals’ sidder jeg med en klump i halsen, med en følelse af at naturen har været yderst grum mod denne kvinde, dette misfoster af en personlighed hvis gruopvækkende indre er blevet åbenbaret for mig. En kvinde hvis karakter går fra at synes lettere uforståelig til at være direkte skræmmende og hul.
Nogle steder i bogen bliver fru Lohmarks biologiforedrag lige lovligt lange for mig, men de er på sin vis alligevel betydningsfulde, netop fordi det kan undre at en så vidende og intelligent kvinde, kan være så helt og andeles afstumpet.

‘Giraffens hals’ er en sand gyser. Portrættet af Lohmark overbevisende – tak Gud (Eller Naturens Orden) for at jeg ikke har haft en lærer som hende!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter