0 kommentarer

Gestapochefen Karl Heinz Hoffmann – den kultiverede nazist af Niels Birger Danielsen & Suzanne Wowern Rasmussen

af d. 4. juni 2011
Info
 
Sideantal

352

Udgivet

2011

ISBN

978-87-17-04168-4

 

Husker du Gestapochefen, der jagtede Flammen i en nervepirrende scene i filmen »Flammen og Citronen«?
Journalisten og historikeren Niels-Birger Danielsen har sammen med researcheren Suzanne Wowern Rasmussen skrevet »Gestapochefen Karl Heinz Hoffmann«. Og det var netop filmen, der satte dem i gang med at forske i manden, der var chef for Gestapo i Danmark fra 1943.
I filmen er Hoffmann skaldet. I virkeligheden var Karl Heinz Hoffmann en forfængelig damernes ven, der elskede sin hårpragt. Han var ligesom mange andre fremtrædende nazister en sammensat mand.
Hoffmann var nazist af overbevisning. Men han var samtidig interesseret i, at besættelsen skulle forløbe så fredeligt som muligt.
Han var den kultiverede bøddel, og han var samtidig en effektiv kvindebedårer med mange amourøse forbindelser. Heller ikke noget nyt for nazister i uniform.

Alice Scavenius, hustru til den danske tilpasningspolitiker Erik Scavenius, var meget betaget af tyskeren.
Hoffmann flygtede fra Danmark i 1945, men meldte sig senere til danske myndigheder. Til sin bestyrtelse blev han dømt til døden i 1949, men senere benådet. Hoffmann vendte tilbage til Tyskland efter flere år i dansk fængsel. Han døde i 1975 efter at have gjort karriere som advokat i Koblenz.

Forfatterne tegner et enestående portræt af det sammensatte menneske: En kultiveret nazist, der var ansvarlig for tyskernes terror i Danmark.
Han var klippefast og overbevist nazist og havde en ufattelig evne til at abstrahere fra det faktum, at der foregik modbydelig tortur få meter længere ned ad gangen i Gestapos hovedkvarter i København.
Forfatterne har været vidt omkring i arkiver i Danmark og Tyskland og talt med nulevende vidner. De får sikkert formidlet et indtryk af en mand, der kørte et kynisk dobbeltspil. På den ene side kunne han være venlig og imødekommende over for bestemte danskere. På den anden side gik han skånselsløst ind for tortur og havde når alt kom til alt blot den højeste ambition at redde sit eget skind, når sandhedens time en dag kom.

Bogen er et grundigt bidrag til et portræt af en ledende nazist, der var parat til at gå hele vejen.
Formidlingen er i top, researchen omfattende, og der udøves den nødvendige kritik over for kilderne. Desuden er der bokse med fakta-artikler og sidehistorier. Det styrker troværdigheden, at tyske stednavne er stavet korrekt, og at forfatterne er hjemme i tysk historie og geografi.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter