0 kommentarer

Fyret af P. D. James

af d. 3. juni 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

373

Udgivet

2006

ISBN

8763803143, 978-87-638-0314-4

Originaltitel

The Lighthouse

 

En dansk tv-kanal bragte for ganske nylig et interview med forfatteren til denne krimi. Phyllis blev spurgt hvad hendes motivation til at skrive bogen havde været – nu var hun jo alligevel oppe over de firs år gammel. Det klare svar var, at uanset alder har noget der for evigt har interesseret Phyllis, været det menneskelige sind. For hvad skal der egentlig til for at et menneske krydser den usynlige, men markante grænse mellem normal og uhyrlig adfærd – endsige begår et drab?

Uden for den kolde, forrevne, dystre og deprimerende(?) engelske kyst, ligger Combe Island. En ø som de seneste mange år, har været beregnet til det engelske riges øverste spidser, når de engang imellem føler behov for at lette presset, slippe den konstante overvågning og beskyttelse og hengive sig til total stilhed og landlig ro.

Noget går desværre (ikke helt overraskende) galt. Et dødsfald – er det mord? (hmm). Den berømte kriminalkommissær Adam Dalgliesh, og to af hans assistenter, begiver sig ud til Combe for at opklare mordet i al stilfærdighed og før pressen stikker sin grimme snude alt for langt frem.

Problemstillingen er klassisk. Med kun femten mulige gerningsmænd til en eventuel forbrydelse, melder spørgsmålet sig om hvem man kan stole på og hvem man trygt kan bruge i efterforskningen.

Med noget så lovende som en engelsk krimi, skrevet af en engelsk, kvindelig krimimatriark – oven i købet indeholdende en god miskmask af klassisk kriminalroman og kriblende “gåder fra fortiden, som måske – måske ikke har nogen betydning” – tricks, må jeg indrømme at slutningen sagtens kunne have været mere forløsende. Der bygges en mesterlig spænding op, som kun kan forekomme i en rigtig urkrimi. Men så hives det ned igen i opstarten af en hurtig løsning og derpå følgende klimaks. Lidt skuffende, men aldrig utroværdigt – måske en anelse for troværdigt faktisk. Måske bestræber Phyllis sig simpelthen på at give et svar på sine egne overvejelser angående mordersindet, som er for ligetil.
Så altså: Godt sammenskruet, men gerne med mere krydderi i slutningen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter