0 kommentarer

Frygt fabrik fælde – første & andet bind af Steen Langstrup

af d. 16. september 2018
Info
 
Sideantal

241, 280

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7994-157-1, 978-87-7994-158-8

Udgave

1. udgave

 

Jeg har tilbragt et par dage på en fabrik i selskab med Steen Langstrups djævelske fantasi. Langstrup har netop rundet de 50 år og har mere end 25 bøger på sit cv, og er også udkommet på andre sprog, og om kort tid kommer film nr. 2 baseret på hans bøger.

Da jeg var i gang med ’Frygt fabrik fælde’ kom jeg også til at se den for mig som en film, eller måske en TV serie, det vil den egne sig godt til. Historien er delt op i 10 episoder, og kan høres gratis på e-reolen, hvor der allerede ligger 2 episoder, indtalt (temmelig godt) af Grete Tulinius. Efter sidste episode i november udkommer bogudgaven.

Jeg har allerede igennem ’Kat’ og ’Alt det hun ville ønske hun ikke forstod’ erfaret, at Langstrup er en dansk gysermester, den danske Stephen King, som han er blevet kaldt. Jeg synes nu han er lige en tak mere ond end King.

Et sted i København ligger en glemt fabrik, som en gruppe urban explorers vil udforske. De syv vidt forskellige personer ønsker blot at undersøge stedet, vil ikke ødelægge noget eller efterlade spor. Så en varm eftermiddag entrer de fabriksområdet. De splittes hurtigt op, en gruppe på tre skal lave et fotoshoot, mens de andre går på opdagelse. Men det er som om skyggerne bevæger sig og hviskende stemmer lyder i de dystre fabrikshaller, og en mystisk mand med en forhammer har det med at dukke op og forsvinde.

Mens fabrikken bliver udforsket springer fortællingen i tid og sted. Vi kommer helt tilbage til 1917, 1920 og 1944 og hører om fabrikkens fortid, da den stadig var aktiv. Selvom der er en del personer at holde styr på, udover de syv i gruppen, så beskrives de så levende, at det aldrig bliver forvirrende. Små tilbageblik på personernes oplevelser gør samtidig, at læseren kommer godt ind under huden på dem. Jeg synes især afsnittene om de gamle tider var skrevet godt og autentisk, måske især besættelsestiden.

Men det værste gys er naturligvis i nutiden, i de kapitler der blot hedder, ’Den fredag’. Bogen er virkelig spændende, og svær at lægge fra sig. Faktisk blev jeg lidt irriteret over at nå til slutfasen, hvor det hele opklares og afgøres, jeg ville hellere være blevet lidt længere på fabrikken. Sygt! Men det er et udslag af Langstrups fortræffelige skrivestil, den måde han opbygger en stemning på og får det hele komponeret og sat sammen.

Igen en flot udgivelse fra Langstrups hånd, både indholdsmæssigt, men også med de sædvanlige illustrationer på siderne gennem bogen, denne gang tandhjul og pentagrammer. Det har altså en eller anden fed effekt, som jeg ikke helt kan beskrive.

Bogen anbefales til læsere uden sarte nerver, som gerne vil have gyset og tiltrækkes af det okkulte. ’Frygt fabrik fælde’ giver alt dette. En fremragende, dæmonisk spøgelseshistorie!

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter