0 kommentarer

Når naturen kalder af Jack London

af d. 30. november 2020
Info
 
Sideantal

135

Udgivet

2020

ISBN

9788772182102

Originaltitel

The Call of the Wild

 

’Når naturen kalder’ er en fremragende kulørt roman. Den foregår under guldgraverhysteriet i Klondike sidst i 1800-tallet, men virker tidløs i sin form. Det er en meget maskulin fortælling om naturen, mænd og deres dyr.

Romanen er skrevet fra blandingshunden Bucks synspunkt. Buck bliver stjålet fra en farm, hvor han lever et afslappet liv som familiehund. Han bliver solgt til en hundehandler og skippet nordpå. Tusinder af mænd er taget til Klondike efter guld, og de har brug for hunde. Fra at være forkælet gårdhund kommer Buck i hænderne på en hundehandler, der lærer hunde lydighed ved at tæske det ind i dem, inden han sælger dem videre. Hunde er ikke kæledyr i denne bog. De er brugsdyr. I det barske og uvejsomme terræn kommer man frem med hundeslæder. Det er en hård og udmattende tilværelse for både dyr og mænd. Der er konstant mangel på nye trækdyr, fordi de gamle enten slides op, dør af skader eller af bid på grund af voldsomme stridigheder med andre hunde.

Buck er en klog hund, og han lærer at holde snuden fra mennesker så vidt muligt i en verden, hvor kølle og tand er lov. I hans tidligere liv på gården var der nok af alt, så Buck og de to andre (små) hunde levede fredsommeligt side om side. I Klondike er der mangel på alt. De får hverken nok hvile, varme eller mad og hundene bliver mere og mere rent instinkt i kampen om at overleve og finde deres plads i hierarkiet.

Mens Bucks muskler hærdes af det udmattende arbejde, går blødheden også langsomt af hans sind og til slut er han mere som det vilde dyr hans forfædre var, end den rolige gårdhund han ellers var bestemt til at være. Det er en spændende og voldsom rejse at være med på.

’Når naturen kalder’ kan læses af alle og kan fint bruges til højtlæsning for større børn. Dog bør sjæle med stor empati for dyr måske lade denne her ligge, for slædehundene bliver udsat for en voldsom behandling i Klondike.

Klassikeren fra 1903 er udkommet på Forlaget Alhambra. Forlaget skriver om forfatteren: Amerikaneren Jack London (1876-1916) førte et eventyrligt liv som blandt andet sømand, vagabond, guldgraver og krigskorrespondent. I sine egne strabadser fandt han inspiration til de spændingsromaner, der gjorde ham verdenskendt, og som lever videre efter ham.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter