0 kommentarer

Før festen af Saša Stanišić

af d. 6. januar 2016
Info
 
Sideantal

312

Udgivet

2015

Originaltitel

Vor dem Fest

Udgave

1. udgave

 

“Før festen” er et slags stemningsbillede af den lille tyske landsby Fürstenfelde. Uden egentlig at handle om noget fortælles en masse små historier og enkelte øjeblikke i livet for de mennesker (og en enkelt ræv) der bor i byen. Og selvom bogen foregår i 2013, foregår den også i fortiden, både gennem gengivelsen af gamle minder i et gammeldags sprog, man lige skal vænne sig til, og idet byen ikke rigtig synes at være fulgt med tiden i sig selv. Det fornemmes at byen affolkes, idet de gamle dør, og de unge flytter væk.

Men Annafesten samles alle om. Alle gør deres del, alle deltager, og bidrager med det de kan. Og natten før festen bliver brugt til søvn hos mange og til festforberedelser hos andre; til at overveje om livet er værd at leve hvis man ikke kan få sine cigaretter eller til at forberede sig til en eksamen som klokker; til at lede efter høns eller anden lækker mad eller eventuelt stående i en sø mens man maler et maleri.

Jeg er positivt stemt over bogen. Den var rar at læse, og interessant på trods af mangel på en sammenhængende historie. Som læser bliver man i højere grad præsenteret for en hel mosaik af små historier, der mere eller mindre flettes sammen. Man blev fanget ind af stemningen i byen, og dens underlige personligheder. Og selvom der er rigtig mange personer, man springer imellem i bogens kapitler, er det ikke forvirrende at holde styr på hvem der er hvem. Bogens korte kapitler giver et godt flow i læsningen af bogen, og man dvæler aldrig særligt længe ved de enkelte personer, men får hele tiden lov at høre om andet og mere der foregår i landsbyen.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter