0 kommentarer

Farven fra rummet af H. P. Lovecraft

af d. 21. august 2006
Info
 
Sideantal

194

Udgivet

2004

ISBN

87-90592-10-7

Originaltitel

Oversat fra amerikansk

 

Kult forfatteren H. P. Lovecraft er nu blevet genudgivet af Science Fiction Cirklen. “Farven fra rummet” indeholder fem udvalgte noveller med efterskrift af Niels Dalgaard og er kræs for Lovecraft fans.

Science Fiction Cirklen er en dansk forening, som søger at fremme science fiction ved at udgive tidsskriftet Proxima. Derudover udgiver de også bøger, både fag- og skønlitteratur. I skønlitteraturen lægges der især vægt på at udgive klassikere, der ikke skal glemmes, men også nye og mere uøvede talenter får chancen af S.F.C.

H. P. Lovecraft hører til blandt de helt store forfattere inden for science fiction og horror genren. Med sin specielle stil har han opnået kultstatus, og med samlingen “Farven fra rummet” får danske læsere chancen for at læse fem håndplukkede noveller, som viser lidt af omfanget af hans forfatterskab.

De fem noveller er: ”Farven fra rummet”, ”Tidens skygge”, ”Det hvide skib”, ”Fra det hinsides”, ”Murene på Eryx”. Alle fem noveller har tidligere været oversat til dansk og er udgivet i forskellige sammenhænge tidligere.

Jeg er især vild med titelnovellen “Farven fra rummet”.

En meteor falder ned på familien Gardners grund og trods videnskabsmændenes undersøgelser, kan de ikke finde svar på, hvad den er eller hvor den kommer fra.

Meteoren forsvinder dog af sig selv – eller gør den?

Det viser sig, at den har en mærkelig effekt på omgivelserne. Planterne bliver selvlysende, og dyrene dør. Snart tør kun familien være på stedet, men langsomt begynder også de at ændre sig.

Lovecraft skriver ofte om en verden, hvor mennesket er omgivet af rædsler, som det ikke kan se, men som vil det ondt. Han bruger tit videnskaben til at finde frem til disse rædsler, men videnskaben kan ikke hjælpe. Novellen “Fra det hinsides” er et godt eksempel på disse historier. Men også de øvrige noveller er læseværdige. Svagest er efter min mening “Det hvide skib”, der virker lidt malplaceret i samlingen.

Jeg glæder mig altid til at læse udgivelserne fra S.F.C., fordi de ofte byder på noget uventet og næsten altid er af høj kvalitet. Det er “Farven fra rummet” også. Min eneste anke til samlingen er, at der er smuttet vel mange korrekturfejl ind, og at oversættelsen ikke altid er helt i top. Men det rokker ikke ved, at Lovecraft bestemt er værd at læse, og at S.F.C. endnu en gang har udgivet en spændende og læseværdig udgivelse.

Gid der kom mere science fiction på dansk…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter