0 kommentarer

Fakturaen af Jonas Karlsson

af d. 15. juli 2016
Info
 
Sideantal

151

Udgivet

2016

ISBN

978877973761

Originaltitel

Fakturan - oversat af Kamilla Jørgensen

 

Hovedpersonen i “Fakturaen” arbejder nogle timer om ugen i en lille videoudlejningsbutik, med speciale i kunstneriske film af forskellig slags. Det er ikke specielt vellønnet, men det går an. Han bor i en lille lejlighed. Han er ikke rig, har ikke mange venner, men er egentlig godt tilfreds. Det er som det er, og han nyder når solen skinner, og når det regner. Han holder af at nusse rundt og gøre ting han godt kan lide. Han er glad for ostemad og frysepizza. For resten af verden er han nok en af dem man uforvarende kan komme til at forveksle med tapetet. Men vores navnløse hovedperson tænker slet ikke over den slags.

En dag får han en faktura på ikke mindre end 5.700.000,- kr. Han slår det hen som en fejl. Der er jo så meget af den slags svindel. Lidt senere kommer der en rykker på beløbet, inklusive et rykkergebyr på 140,- kr. Så hovedpersonen kontakter firmaet, og kommer til at tale med Maud. Gennem lange samtaler med hende, går det op for ham, at alle menneskers lykke er blevet gjort op og prissat, og at alle skal betale for deres lykke, eller have penge tilbage hvis de ikke har været lykkelige nok. Hovedpersonen har været lykkelig for 5.700.000,- kr.

Som samtalerne med Maud skrider frem (og han bliver lidt lun på hende), bliver hans lykkepoint hele tiden justeret, på baggrund af oplysninger han tilføjer til sin sag, for at få beløbet sat ned. Men det går bare den forkerte vej. Uanset hvor ulykkelig han forsøger at gøre sig, stiger gælden bare, indtil han til sidst viser sig at være et af de lykkeligste mennesker i landet – ja, måske i hele verden.

Reklamer og livsstilseksperter står på nakken af hinanden for at overbevise os om, at lykken er en kæmpestor Lotto-gevinst, speltboller og Kählervaser. Men måske er det en god idé en gang imellem at stoppe op, og bare glæde sig over det man har. Glæde sig over sommerregn, potteplanter og en god ven. Ofte gemmer den største lykke sig i de mindste ting. De ting der ikke koster noget. Vi kan bare ikke se dem for alt det vi har så travlt med at opnå, i jagten på lykken.

“Fakturaen” er hyggelig og munter læsning, og selv om historien isoleret set er grotesk, så glider den stille og roligt ned. Når sidste side er vendt, er det tid til at tage sit eget liv op til overvejelse. Selv om meget ikke gik som forventet, så er det måske ikke så ringe endda. Jeg er i hvert fald glad for at der (endnu) ikke er afgift på lykke.
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter