0 kommentarer

Færdig med Eddy Bellegueule af Édouard Louis

af d. 31. december 2020
Info
 
Sideantal

220

Udgivet

2015

ISBN

978-87-638-3674-6

Originaltitel

En finir avec Eddy Bellegueule (oversat af Agnete Dorph Stjernfelt)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Som kun 21- årig debuterede den franske forfatter Édouard Louis med romanen ”Færdig med Eddy Bellegueule”, der er en autofiktiv roman om hans egen opvækst som homoseksuel i Udkantsfrankrig.

Nærmere bestemt en flække på 1500 mennesker i det nordlige Frankrig i et miljø, der både er økonomisk, socialt og kulturelt fattigt. Et sted, hvor der tales med udpræget dialekt og en familie, hvor f.eks. mad konsekvent kaldes for ædelse og hvor man ikke er bleg for uddele lussinger som del af opdragelsen.

Romanen har solgt omkring 200.000 eksemplarer i Frankrig og bogen er solgt til udgivelse i 18 lande.

Forfatterens far arbejdede til skod-løn på byens fabrik, hvor han blev nedslidt. Moderen var hjemmegående husmor. Stor børneflok, dårlige boligforhold, en far, der drak lidt for meget, lussinger var en måde at kommunikere på og en folkeskole, hvor forfatteren blev drillet fordi han var for feminin i et miljø, hvor det var væsentligt, at fremstå som en ”rigtig mand”.

Èdouard Louis trivedes hverken i sin egen familie, i skolen eller i provinsflækken. Med andre ord en fremmed fugl, der blot har ventet på en mulighed for at slippe væk fra den familie og det sted hvor han er opvokset.

Muligheden for at komme væk dukkede op da han som den første i sin familie kom i gymnasiet og derefter – også som den første i familien – fik en universitetsuddannelse og bosatte sig i Paris.

”Færdig med Eddy Bellegueule” er på mange måder en ganske hjerteskærende fortælling om et barn, der har måttet affinde sig med vold, mobning og det at være fremmedgjort. En fortæling om ikke at passe ind.

Bogen er forbandet velskrevet og i meget høj grad troværdig og overbevisende i sine beskrivelser af et miljø, der ganske enkelt er rædselsfuldt.

Forfatteren har bedrevet et lille mesterværk om at befinde sig i at vakuum mellem muligheden for at passe ind og ønsket om at komme væk – kort sagt en bog om at gøre sig færdig med Eddy Bellegueule.

Stærkt, stærkt læseværdig roman, der vel næsten kan betegnes som et lille mirakel.

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter