0 kommentarer

Faders vilje: dramaet om Osvald, Søster og Frits af John Lindskog

af d. 22. oktober 2015
Info
 
Sideantal

345

Udgivet

2013

ISBN

9788771376340

Udgave

3. udgave, 1. oplag

 

“Faders vilje” er titlen på en af den danske skuespiller Osvald Helmuths kendteste viser.

Det er samtidigt også titlen på en biografi om familien Helmuth, hvor der især er fokus på Osvald Helmuth, konen Søster Helmuth og sønnen Frits Helmuth, der gik i sin faders fodspor og endte med at blive en af landets mest anerkendte skuespillere.

Osvald Helmuth, født i 1894, var en særdeles populær visesanger og skuespiller, og han blev ofte interviewet til de kulørte blade, hvor læserne fik indtryk af, at familien Helmuth var en kernefamilie, hvor alt var fryd og gammen og hvor der var kærlighed og sammenhold.

Intet kunne dog være fjernere fra virkeligheden.

Osvald Helmuth var fordrukken, slog sin kone og søgte med alle midler at nedbryde psyken på både kone og søn med sine humørsvingninger, enorme ego og verbale nederdrægtigheder. Hertil kommer, at Osvald var sin kone utro med partnere af begge køn.

Trods disse dårlige egenskaber formåede Osvald at blive en af landets mest feterede og beundrede skuespillere.

I dette syge miljø vokser Frits Helmuth op, han både elsker og hader sin far, og som voksen kommer han uforvarende til at gentage nogle af faderens fejl fordi mønstre har en tendens til at gentage sig selv.

Frits Helmuth bærer livet igennem rundt på en tung sorg, som han ikke kan slippe, og han har dels svært ved at knytte sig til andre mennesker ligesom han med tiden får svært ved at lade alkoholen blive på hylden. Præcis ligesom Osvald, der også havde en tendens til at drikke for meget.

“Faders vilje” er fortællingen om familien Helmuth, om mønstre der gentages, om svigt, druk og om hvordan man ikke skal lade sig narre af en smuk facade.

Det er på mange måder grum og pinagtig læsning at være vidne til den psykiske vold, der har været fremherskende i Helmuth-familien, men det er samtidigt også en væsentlig bog om et tabubelagt emne, og derfor en vigtig bog at udgive.

Bogen giver et fortrinligt indblik i hvordan et forstyrret familieliv ser ud, og efter endt læsning sidder man med fornemmelsen af, at være blevet lidt klogere på det menneskelige sind, hvor grimt dette sind så end kan tage sig ud.

Bogen er velskrevet, let læst og spændende, og jeg belønner derfor bogen med 4 stjerner.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter