0 kommentarer

F af Daniel Kehlmann

af d. 23. december 2021
Info
 
Sideantal

272

Udgivet

2014

ISBN

978 87 11 34545 0

Originaltitel

F - oversat af Niels Brunse

Udgave

1. udgave

 

Efter gamle kæmper som Thomas Mann, Günther Grass og Bertolt Brecht er en ny, stærk generation af tyske forfattere trådt i karakter. To af de fremmeste er Judith Hermann og Daniel Kehlmann.

Hvor Judith Hermann dyrker det nære og det realistiske i sine indtrængende romaner og novellesamlinger, er Kehlmann mere flamboyant. Han går ikke af vejen for de store dramaer (læs ”Tyll”) befolket af let karikerede karakterer og ofte krydret med et lille drys tro plus overtro. Begge yngre forfattere er fine stilister, der drevent disponerer det givne stof og fuldkommen ubesværet formår at begejstre deres tusinder af trofaste læsere i værk efter værk.

Kehlmann fik et kolossalt gennembrud i mange lande med sin filosofiske eventyrroman ”Opmålingen af verden”. ”F” er hans første store roman efter ”Opmålingen…”, og den er ligeledes – og helt fortjent – blevet rost til skyerne af såvel anmeldere som læsere.

”Fatum … Det store F,” hedder det et sted i den snurrige roman. Og ganske rigtigt er ”F” en kynisk skæbnefortælling, hvor vi følger faren Artur og hans tre sønner Martin, Eric og Iwan i lyst og nød (især det sidste).

Det starter med en eftermiddagsforestilling i et teater, hvor den stilfærdige hypnotisør Lindemann underholder. Artur, der er mislykket forfatter uden de store ambitioner, tror ikke en dyt på charlatanen oppe på scenen. Ikke desto mindre ændres hans livsbane dramatisk efter denne eftermiddag.

Mange år efter møder vi de tre sønner. Martin er blevet katolsk præst, en forædt dovenkrop, der ikke tror meget på, hvad han fortæller sine sognebørn, og kun lytter efter deres skriftemål med et halvt øre.

Eric er en velhavende finansrådgiver, men han fusker med tallene, og et kollaps – økonomisk og menneskeligt – ligger muligvis kun timer forude. Erics tvilling Iwan er en fremtrædende kunsthandler, men også han fusker; tilsyneladende har han dog sit mere på det tørre, om end alt jo kan ændre sig på et øjeblik.

De tre meget forskellige mænds skæbner filtres ufrivilligt sammen, i kulissen lurer såvel deres cool far Artur som en uhyggelig mand med ”et grimt hul mellem tænderne og en bulet hat”. Uhyggen breder sig.

”F” er Fejende Flot Fiktion, som underholder og maner til eftertanke undervejs. I Bogrummet kan karakteren 5 stjerner dække over både 5 og 6 stjerner, som andre medier bruger. I tilfældet ”F” betyder det 5 stjerner – bogen er en nydelse at læse, men den er trods alt ikke uforglemmelig.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter