0 kommentarer

Europa Blues af Arne Dahl

af d. 30. maj 2004
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

358

Udgivet

2003

ISBN

87-7394-787-3

Originaltitel

Europa blues

 

Igen i dette fjerde bind om Paul Hjelm og hans nu syv kolleger i svensk politis A-gruppe prøver forfatteren at skabe en underholdende og varieret tidstypisk krimi.

Denne gang er det et fortæret lig i jærvburet på Skansens zoo, en henrettet jødisk læge og otte asylsøgende kvinder som sætter handlingen i sving, men det er som om ambitionen om at binde mange forskellige hændelser sammen gør plottet ret vidtløftigt.

Med andre ord bliver distancen til en traditionel whodunnit for stor, når dele af Europas tilstand og mørke historie skal oprulles med otte svenske politifolk som midtpunkt.

Helt grelt bliver det, når en af dem slutter af med at lege agent 007 (s.339), for så er vi langt fra de kvaliteter, som i de bedste stunder bringer Arne Dahls bøger på niveau med forbilleder som Sjöwahl, Wahlöö og Mankell.

Mest irriterende er dog en udpræget tendens til, at de mest umulige plots (se også anmeldelsen af “Ondt blod”) følges på vej af alt for megen oversmarthed i form af direkte fortællerindskud og en strøm af anstrengte jokes fra de i øvrigt godt tegnede personer.

Fra “Misterioso” og “Op til toppen af bjerget” ved man, at Arne Dahl skriver eminent om svenske politifolks grundige arbejde med svenske kriminalsager, men de hidtil to forsøg på at knytte tråde til USA og Europa er desværre kuldsejlet indtil videre.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter