0 kommentarer

Et andet sted af Signe Langtved Pallisgaard

af d. 11. marts 2014
Info
 
Sideantal

235

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-37647-8

 

Enten er det moderne at lade en jeg-fortæller nedskrive sin livsberetning til et ikke nærmere defineret publikum, eller også har jeg bare en tendens til at ramme den slags bøger når jeg vil prøve noget nyt.

Signe Langtved Pallisgaard er litteraturkonsulent på Gentofte Hovedbibliotek. Nu er hun, med debut’en “Et andet sted”, også forfatter.

“Et andet sted” er beretningen om Anna, der i løbet af forbavsende kort tid formår at forelske sig, blive gravid og flytte sammen med kæresten, Mattis. Anna føder datteren Selma, og der er lagt op til familieidyl i rå mængder. Der går nogle år, indtil Anna bliver hidkaldt af sin halvbror, Arne. Arne bor langt uden for lands lov og ret et stedi Norge sammen med kæresten Hilda. Arne har været hende utro, og vil gerne at Anna kommer og taler med Hilda. I toget til Oslo, møder hun en gammel ungdomskæreste, og så går det helt galt. Anna er nu også utro. Mattis opdager det, og smider Anna ud. Samtidig bærer Annas forældre på en grum hemmelighed, der fuldstændigt malplaceret og unødvendigt, bliver lynafsløret på bogens sidste sider.

Forfatteren giver indtryk af at ville en hel masse med sin roman. Blandt andet tages der den ene gang efter den anden, en række kluntede tilløb til at hæve det sproglige niveau. Trættende mange sætninger om almindeligheder, afsluttes med at disse almindeligheder genfortælles som metaforer med alt for meget “schwung”, med det resultat at disse metaforer i de fleste tilfælde virker kiksede og ødelæggende for fortællingen.

Som litteraturkonsulent, ved man et og andet om litteratur. At Signe Langtved Pallisgaard også er Cand. mag. i dansk og kunsthistorie, var medvirkende til at mine forventninger var skruet godt op på forhånd. Men at man ved noget om dansk og kulturhistorie, og samtidig er litteraturkonsulent, er ikke ensbetydende med, at man per definition er en fremragende forfatter. Vel som en fodboldfan der ikke nødvendigvis er nogen Laudrup.

“Et andet sted” er en udmærket bog. Men heller ikke mere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter