0 kommentarer

Stiklingen af Áudur Ava Ólafsdóttir

af d. 11. marts 2014
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2009

ISBN

978-87-11-43510-6

Originaltitel

Afleggjarinn - på dansk ved Erik Skyum-Nielsen

 

En fin fortættet fortælling om en ung mand fra Island, der drager ud i verden for at arbejde som rosengartner i en forsømt klosterhave.

Da den unge mand, også kaldet Lobbi eller Addi, lander med flyet et sted i udlandet, medbringer han i sin rygsæk en pakke rosenstiklinger pakket ind i vådt avispapir.

Efter et par dages ophold i denne første by, hvor han både er på sygehuset og bor hos en gammel veninde, køber han en citrongul Opel og fortsætter rejsen sydpå. Undervejs kredser Lobbis tanker frem og tilbage på det han har forladt. Han kommer tættere på at rumme morens død, bakser med erkendelsen af at være blevet far og med uvisheden om fremtiden. Til sin fars skuffelse har han ikke lyst til at studere videre på universitetet. Kun moren ville have forstået hans ønske om at have hænderne i den våde jord. ”Det er noget helt andet at kunne røre ved levende planter, der lugter ikke af grøde efter en byge på et laboratorium.” (s.15)

Lobbi ringer jævnligt til sin gamle far fra telefonbokse undervejs. Selv om samtalerne er helt rituelle, fornemmer man den vigtige nærhed og røde tråd, som faren derhjemme på Island er. Et tilbagevendende emne er morens opskrifter, hvordan lavede hun f.eks. kakaosuppe, og har Lobbi nu nok penge på sig.

Romanen drejer sig især om at vokse, om langsomt og sårbart at gro fra ung til voksen. Dette indebærer i Lobbis tilfælde endeligt at se smerten ved morens ulykke i øjnene, at sige farvel, og at turde åbne sig for nye følelser – for datteren, Flora Sol, og for Anna, som han helt tilfældigvis gjorde gravid en nat i drivhuset.

Jeg elsker bogens underfundighed, stille poesi og selvironi. Ligesom stiklinger forventes at slå rod og vokse, folder bogen emnet så fint ud.

Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2009.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter