0 kommentarer

Eremitten af Thomas Rydahl

af d. 19. september 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

517

Udgivet

2014

ISBN

978-87-91299-59-9

 

Thomas Rydahl blev uddannet fra Forfatterskolen i 1999, og der skulle gå 15 år, inden han med”Eremitten” debuterede som romanforfatter. Men “Eremitten” har været alle 15 års ventetid værd.

Erhard Jørgensen, stak for mange år siden af fra kone og børn i Danmark, og har siden boet på den kanariske ferieø Fuerteventura. Han er lidt af en særling, og bor langt uden for lands lov og ret i et lille faldefærdigt skur, sammen med gederne Laurel og Hardy (Gøg og Gokke). Erhard ernærer sig ved at køre taxa i sin gamle Mercedes.

På en tur til stranden med nogle venner, finder de en spritny bil der holder i vandkanten. På bagsædet står en papkasse med liget af en tre måneder gammel dreng. Der er ingen spor af føreren, tallet på bilens kilometertæller giver ingen mening, og ingen savner drengen.

Mens det lokale småkorrupte politi skynder sig at lægge låg på sagen, for ikke at skræmme de turister væk som øen lever af, begynder Erhard sine egne undersøgelser. For der er noget der ikke hænger sammen.

“Eremitten” er nok den mest aparte krimi jeg til dato har stiftet bekendtskab med – og det er på alle måder positivt ment. I en tid hvor forlagene sprøjter metervarekrimier ud i rå mængder, er det befriende at møde “Eremitten”. Den er vel på sin egen skæve facon en krimi, men den er også rigtig meget andet. Thomas Rydahl skriver helt fantastisk. Han behersker sproget på en måde som ikke er mange forundt, og samtidig kan han bygge en spændende handling op omkring den sære danske eremit. Det jeg nød mest ved bogen var dens langsommelighed. Ikke noget forceret tju-bang-krimi, men solid opbygning af karaktererne der alle har deres særheder, men aldrig på en sådan måde at de bliver utroværdige – selv om nogle af dem er virkelig mærkelige. Stille og roligt lader Rydahl karaktererne rejse sig fra bogens sider, og flytte ind i læseren, hvor de kræver at få plads. Til trods for at bogens hovedperson, Erhard, på stort set alle måder er en utiltalende gammel mand, kan man efterhånden ikke lade være med at holde af fjolset. Det samme gælder for (næsten) alle andre vi møder. Fælles for dem, og vel også for Fuerteventura er, at de slet, slet ikke har skabe der er store nok til alle de skeletter der ellers skulle stables derind.

“Eremitten” er forfatterhåndværk når det er bedst. Kun slutningen virker en anelse forceret, men ikke i en sådan grad at Thomas Rydahl mister en eneste af de fem kæmpestore stjerner han skal have for “Eremitten”. For et eller andet sted er slutningen lidt ligegyldig, for det er rejsen frem mod den der bærer bogen, og som er bogen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter