0 kommentarer

Engelshjerte af Maria Helleberg

af d. 8. august 2010
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2010

ISBN

978-87-638-1225-2

 

Hvor stor en pris skal man betale for forbudt kærlighed?
For Anne Sophie Reventlow bliver prisen høj. I 1742 sidder hun på Clausholm Slot, spærret inde af sin stedsøn Christian d. 6., og kan se tilbage på et liv, hvor hun fik sin elskede, men mistede ham tidligt, og hvor alle de otte børn, de sammen bragte til verden, ikke nåede deres to års fødselsdag.
Som 18-årig møder Anne Sophie den charmerende Frederik d. 4 under en fest på Koldinghus. Hun er familiens uglesete efternøler om hvem, det på forhånd er bestemt, at hun skal tage sig af moderen på hendes gamle dage. En forelskelse er uvelkommen, og en forelskelse i den gifte konge er uhørt. Anne Sophie vælger derfor at stikke af med sit livs kærlighed.
Hun er bornert nok til ikke at ønske sig en tilværelse som en i rækken af kongens mange maitresser, og han på sin side er så forelsket, at han vælger at gifte sig med hende til venstre hånd. Moralsk set er det lige så anløbent som maitresse-rollen, men det lyder trods alt en kende bedre.
Da dronning Louise dør, gifter Frederik sig resolut til højre hånd med sin Anne Sophie, og hun krones til dronning. Trods forholdets nye legalitet plages de to dog af skyld. De ser de mange døde børn som et tegn fra Gud om, at deres kærlighed ikke er godkendt fra højeste sted, og de reagerer ad åre ved at blive troende og puritanske. Det går ikke bare ud over dem selv, men også over enevældekongens undersåtter, der bliver pålagt en stadigt mere asketisk levevis.
Da Frederik dør, burer hans søn fra første ægteskab, Christian, sin forhadte stedmor inde i hendes barndomshjem på Clausholm, og det er her, vi som læsere træffer hende i 1742, året før hendes død, i Maria Hellebergs fremragende roman.
Anne Sophie ser tilbage på sit liv, funderer over både godt og skidt og bevæger sig ud på en forbudt rejse for at gense sit elskede København i følgeskab med den lokale præst og ‘Professoren’, Ludvig Holberg.
Anne Sophie er ikke en elskelig kvinde, men hun er særdeles menneskelig. Man forstår til fulde hendes tanker og følelser, når Maria Helleberg opruller hendes forrygende skæbne. Helleberg har atter formået på fornem vis at sætte kød, blod og ånd på en af danmarkshistoriens spændende skikkelser. Bravo, kan man kun sige.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter