0 kommentarer

Landskaber fra dødens metropol af Otto Dov Kulka

af d. 7. april 2014
Info
 
Sideantal

157

Udgivet

2014

ISBN

978-87-12-04963-0

Originaltitel

Landscapes of the Metropolis of Death

 

“Landskaber fra dødens metropol” er ikke en let bog at læse, dels er emnet grufuldt og smertefuldt, men skrivestilen er svært tilgængelig og skrevet i afsnit, der ikke er kronologiske, men brudstykker af et menneskes historie. Jeg havde svært ved at følge med og kan bedst beskrive bogen som erindringsglimt udenfor sted og tid.

Otto Dov Kulka blev som 10-årig sendt til Theresienstadt og senere til Auschwitz. Han overlevede grusomhederne og blev senere professor emeritus i jødisk historie ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem.

I sit professionelle virke har Kulka gjort en dyd ud af at adskille sine personlige oplevelser fra krigen med det historiske aspekt, og parallelt har han hele tiden skullet forholde sig til “Dødens Metropol”, som blev det barndomsminde, der er det stærkeste. Han har bevidst undladt at se film som “Schindlers Liste” og læse øjenvidneskildringer fra koncentrationslejrene, for de billeder og erindringer, der er lejret i hans sjæl tåler ikke den form for lys.

“Independent” skriver : “Dette er en ærlig, poetisk og gruopvækkende fortælling om Holocaust, som ikke så meget vender tilbage til fortidens Auschwitz, men til det Auschwitz, som findes i Kulkas indre verden. Det er hans egen internaliserede by, med sin egen vedholdende rædsel”.

Kulka har i årenes løb indtalt brudstykker af sine erindringer på bånd, ligesom han har ført dagbog – og det er disse erindringer, der danner grundlagt for “Dødens metropol”.

Det er ikke en historie med en happy end, og lixtallet i bogen er højt og bærer præg af at være skrevet af en fagskribent og ikke en romanskribent. Det gjorde den vanskelig at læse for mig – ikke desto mindre, er det en vigtig bog.

Bagsiden: “Under den blå himmel bevæger sorte kolonner af mennesker sig langsomt mod krematoriernes døre. Det er dødens hjemland, den 10-årige dreng er ankommet til. Den brutale afslutning.”

Der kan ikke gives stjerner for en sådan bog, det er ikke til at spøge med, så det være syndigt at give den under 5 stjerner, selvom den er meget svær at læse og der er stof nok til flere genlæsninger. En bog med 5 sider noter/kildehenvisninger siger noget om bogens store seriøsitet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter