0 kommentarer

En økse til Steve Carella af Ed McBain

af d. 24. september 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

192

Udgivet

1967

ISBN

87-15-01530-0

Originaltitel

Ax

 

Allerede fra første linje er denne korte historie sparket særdeles godt i gang. I 1967 tilkaldes Steve Carella til et øksemord. Morderen har efterladt øksen siddende godt begravet i afdødes pandebrask.
Afdøde er en 86-årig veteran fra den spansk-amerikanske krig på Cuba i starten af 1900 tallet. Et besøg i veteranforeningen, hvor kun tre af de oprindelig tyve medlemmer endnu er i live, bringer mistanken i retning af et illegalt raflespil der har foregået i den kælder, hvor liget blev fundet. Samtidig forsøger en dybt korrupt betjent at sløre raflespillets eksistens for resten af korpset.
McBain sætter en joker i spil, i form af den afdødes enke. Hun er mentalt handicappet og har tidligere været politianmeldt og tvangsindlagt. Hun bringer under afhøringen samtlige betjente ud af fatning. Damen er skingrende sindssyg.

Der bliver lige præcis plads til et meget kort besøg i Carellas hjem, da det endelig bliver fyraften på en af efterforskningens tidlige dage, men ellers er de knap 200 sider helliget den ret opfindsomme historie. Miljøbeskrivelser er nærmest ikke eksisterende. Afhøringer, spor og blindskud fører frem til en morder, der faktisk ender med at afsløre sig selv. Efterforskningen fører ikke til hans arrestation, men betjentene kommer godt rundt i de forskellige bifigurers snavsetøj, og læseren er godt underholdt undervejs. Især da det kan mærkes at her er en forfatter der kender sin metier. McBain skriver som om han havde førstehåndskendskab til politiets arbejdsmetoder, dog uden nogensinde at have arbejdet ved politiet.
Læs kun roligt denne aldrende krimi. Den er god.

Lån bogen på Bibliotek.dk

(på dansk også med titlen Øksemorderen)

Bedømmelse
Karakter