0 kommentarer

Undskyldningen Af Hanne-Vibeke Holst

af d. 9. juli 2012
Info
 
Sideantal

422

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11562-8

 

Denne fortælling er en slægtsroman, som følger familien Tholstrup fra starten af 2. verdenskrig til nu. Den bringer os rundt i hele verden, fra Nordjylland til Paris, og giver et godt indblik i tidernes skiften.
I nutidens Berlin skal Helena Tholstrup modtage en fornem pris, da hun har sat en kontroversiel udgave af en opera op, som giver genlyd i religiøse kredse. Hendes datter Sophie ankommer fra Danmark til begivenheden med sin muslimske kæreste, og mor/datter forholdet kommer på en større prøvelse, end det allerede anstrengte forhold. Helena tvinges til at se de valg i øjnene hun har gjort gennem sit liv, og især forholdet til datteren er i centrum.

I bogen møder vi også Helenas far og farfar, der har lige så spændende historier at fortælle. Farfaren var præst og modstandsmand under krigen, og faren må kæmpe en ulige kamp for at få den kvinde han elsker.
Bogen springer frem og tilbage i tiden, og vi følger skiftevis farfar Thorvald, far Leo, Helena selv og hendes datter. Alle hovedpersonerne har deres unikke historie, som lige så stille bliver viklet ind i hinanden, jo længere man kommer hen i bogen. Det gennemgående tema er, som overskriften lyder, det at give en undskyldning. For det er mange gange ikke så lige til, må personerne gang på gang erkende. For hvornår skal man vælge at sige undskyld, og hvornår skal man stå fast på de valg man har truffet, og så leve med konsekvenserne?

Hanne-Vibeke Holst har skrevet en fabelagtig roman. Jeg var ikke i stand til at lægge den fra mig, da jeg først var begyndt, så opslugt blev jeg af hovedpersonernes fortællinger. Familien Tholstrup har mange forunderlige historier i ærmet, og som læser både jubler og græmmes man. En af de bedste bøger, jeg har læst i år!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter