0 kommentarer

En lille tjeneste af Darcey Bell

af d. 1. november 2017
Info
 
Sideantal

355

Udgivet

2017

ISBN

9788712054009

Originaltitel

A Simple Favor - Oversat af Nanna Lund

 

Det begynder med en lille tjeneste – den slags mødre gør for hinanden. Da Stephanies bedste veninde Emily beder hende tage sin søn Nicky med hjem fra skole, siger Stephanie straks ja. Nicky og hendes egen søn, Miles, er bedste venner. Men da Emily skal hente Nicky, dukker hun ikke op. Hun tager ikke telefonen og svarer ikke på det hav af sms’er, Stephanie sender. Stephanie ved, at noget er helt galt, og forsøger at trøste sig selv og Emilys mand Sean, men da politiet giver dem besked om, at de har fundet liget af Emily, begynder mareridtet for alvor.

“En lille tjeneste” begynder langsomt, faktisk alt for langsomt. Længe tænkte jeg at det her var en virkelig kedelig bog, uden nævneværdig handling. Scenen skifter mellem Stephanies blog om det at være mor, og Stephanie som jeg-fortæller. Det er lige rigeligt “de unge mødre” til min smag. Men efterhånden som bogen skrider frem, bliver der langsomt større og større skel mellem den perfekte mor på Stephanies blog og på den virkelige Stephanie, og så begynder bogen endelig at ville noget.

I bogens anden del, tilføjes Emily som jeg-fortæller, og så tager historien fart. I tredje del tilføjes yderligere en jeg-fortæller, nemlig Emilys mand Sean. For hver del skrues der op for tempoet og spændingen i handlingen. Det der startede som et kikset stykke chicklit, ender med at blive en meget dyster domestic noir roman. Efterhånden som jeg nærmede mig slutningen, forsøgte jeg at gætte på hvordan det hele skulle ende. Forfatteren har skruet historien sådan sammen at alt er muligt, og derfor kan den ende på alle mulige måder. Umiddelbart kan det jo lyde som en rodet historie der stritter lidt i alle retninger. Det er det på sin vis også, men den er skrevet på en sådan måde, at det aldrig bliver uoverskueligt og forvirrende. Der er system i rodet.

“En lille tjeneste” er Darcey Bells debut som forfatter. Til daglig arbejder hun som børnehaveklasselærer i Chicago. Efter dette (af gode grunde) første møde med hendes forfatterskab, er hun en af dem jeg vil holde øje med. Hun kan skrue et godt og gennemarbejdet plot sammen. Der er naturligvis plads til forbedring, f.eks. i forhold til at starte historien op. Det duer ikke at den er så kedelig, at hun risikerer at miste sine læsere inden de når dertil hvor det bliver spændende. Sprogligt er det lidt fladt, men i en spændingsroman kan jeg godt leve med det.

Ud over at være spændende, er det også en bog om det liv vi lever på div. sociale medier i modsætning til dem vi i virkeligheden er. Det er en bog om kærlighed og had, om svigt og følgerne heraf.

Alt i alt en rigtig fin debut.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter