0 kommentarer

En helt normal familie af Mattias Edvardsson

af d. 11. september 2019
Info
 
Sideantal

464

Udgivet

2019

ISBN

978-87-7036-181-1
oversætter: Henrik Andersen

Originaltitel

En helt vanlig familj

Udgave

1.

 

Da 19-årige Stella anklages for at have dræbt den 32-årige Christoffer, går alting i stykker for familien.
Han findes dræbt af knivstik i en park – et vidne har set Stella i parken, desuden er der fundet et aftryk af hendes sko. Er det nok til, at Stella kan blive dømt? Indtil videre er hun varetægtsfængslet, hun må ikke se sine forældre, kun advokaten og fængselslæreren Bamse har adgang til at tale med hende.

Bogen er i tre dele, vi følger først Adam, som er præst og far til Stella. Han har altid følt sig meget knyttet til datteren, og det kommer selvfølgelig som et stort chok for ham, da Stella fængsles. Han tror, han kender sin datter – men ved ikke, hvor tit hun har løjet ham lige op i ansigtet. Han har set hendes plettede bluse og hørt da hun kom hjem den nat. Kan en præst finde på at lyve i retten, hvis han gør det for at redde sin datter?

Anden del er Stellas version. Hun har altid været en lidt ’vild’ og egenrådig pige, i skolen kom hun op at slås, som 14-årig røg hun hash. Når noget bliver for skemalagt og forudsigeligt står hun af – hun stoppede f.eks. til håndbold, selv om hun var en talentfuld spiller, fordi træneren ville bestemme for meget. Hun har ofte følt sig forkert i forhold til forældrene – hun er helt klar over, at hun ikke har været det barn, de drømte om.

Min far prøvede ikke at opdrage mig. Han prøvede at skabe mig, som om han var Faderen selv. Han ville have at jeg skulle være nøjagtig som ham. Eller nej, han ville have, jeg skulle være sådan, som han havde forestillet sig, hans datter skulle være.’

Bogens tredje del er fortalt med Ulrikas stemme. Ulrika, Stellas mor, er advokat, og hun har valgt at gøre karriere, selv om det betød, at hun har været meget væk fra familien. Hun har tit følt sig lidt udenfor i forhold til Stella og Adam. Ulrika ved, hvad der sker i en retssal – men kan hun gøre noget for at redde Stella?

Amina er Stellas veninde, hun er alt det Stella ikke er: dygtig og flittig i skolen, god til sport, en høflig og sød pige, som hendes forældre er stolte af – Stellas mor har tit ønsket, at Stella var mere som Amina. Men heller ikke Amina har det nemt, det er kun på overfladen alt er perfekt.

Ud over det drama, der udspiller sig netop nu, får vi i bidder erindringer, som giver os et nuanceret billede af forældrenes møde, det at skulle være forældre, Stellas opvækst og barndom – og fortielser og løgne, set med forskellige øjne.

Bogen er utroligt spændende – man må hele tiden lige læse et afsnit mere. Den måde den er bygget op på, så vi får nogle af de samme begivenheder set med far, datter og mors øjne, er en virkelig god måde at gøre det på. Selvfølgelig vil man som læser også gerne vide, hvem der dræbte Christoffer, men det er ikke en egentlig krimi i den forstand, at det er opklaringen af mordet, det er det essentielle, det er mere det psykologiske spil mellem de involverede personer, og deres forskellige måder at tænke og reagere på, der gør bogen spændende.

Det var en bog, der holdt mig fanget – jeg læste, når jeg kunne komme til det, og den blev slugt på få dage. Hvis jeg skal drage paralleller til et par andre bøger, vil jeg nævne ’Kvinden der forsvandt’ af Gillian Flynn og ’Kvinden i toget’ af Paula Hawkins. Kunne du lide de to bøger, er jeg sikker på, at du også vil synes om denne. Måden at bygge en fortælling op på, kan minde om hinanden.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter