0 kommentarer

En fortælling om at glemme af Stefan Merrill Block

af d. 8. august 2010
Info
 
Sideantal

364

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7973-377-0

Originaltitel

The Story of Forgetting

 

Stefan Merrill Blocks velskrevne og vedkommende debutroman “En fortælling om at glemme” handler om pårørende til den usædvanligt grumme sygdom tidlig Alzheimers, der kan vise sig i sine ofre allerede mens de er i 40erne. Det vil sige at mange af dem bliver syge, mens de stadig har børn at tage sig af. Disse børn skal tage stilling til en sygdom, som først stjæler deres mors eller fars minder, derefter enhver rest af personlighed og til sidst efterlader dem hjælpeløse og tavse som babyer. Ikke en skæbne man ønsker for nogen, men “En fortælling om at glemme” gør en rædselsfuld sygdom til en rørende historie.

Teenageren Seth er fortvivlende ensom. Når faren ikke er på arbejde, stener han foran History Channels gentagelser med gin-tonics. Seths mor opfører sig mere og mere bizart. Når hun glemmer at købe ind, siger faren at hun er distræt og glemsom, men da hun også glemmer hvem Seth er, kan far og søn ikke længere ignorere at noget er helt galt. Seths mor bliver diagnosticeret med tidlig Alzheimers og kommer på plejehjem. Seth beslutter desperat at han vil fokusere sine evner på at forske i hjernen og begynder at eftersøge andre med tidlig Alzheimers.

Abel er gammel og pukkelrygget og bor alene i sit faldefærdige hus, der stikker kraftigt ud i den omkringliggende forstad, hvor intet andet har fejret mere end én rund fødselsdag. Abel har som Seth mistet sin mor til tidlig Alzheimers. I en fjern fortid mistede han også sit livs kærlighed, men kærligheden er i og omkring ham i det forfaldne hus, hvor naboerne nu åbenlyst vil have ham ud og huset revet ned.

Seth og Abel er begge ensomme men i løbet af deres sideløbende fortællinger kommer vi på sporet af, at de har andet til fælles. Begges mødre har fortalt dem historier om landet Isidora, hvor befolkningen glemmer alt hver gang de sover. De har intet sprog, ingen fornemmelse for ejerskab. De vågner hver dag som en blank tavle, klar til at gå ud i verden og opleve alt for første gang – igen. Isidora er Edens Have før det der æble kom i vejen for den uskyldige lykke. I Isidora er det normalt at glemme alt.

Bogen er gribende uden at blive sentimental. Det er interessant at følge optrævlingen af sygdommens forskellige forløb; hvordan de pårørende lever med at deres elskede forsvinder mentalt foran øjnene på dem, mens kroppen står tilbage. Seths søgning er aktiv sorgbehandling og vi heler med ham, lidt efter lidt.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter