0 kommentarer

En amerikaners lidelser af Siri Hustvedt

af d. 4. august 2008
Info
 
Sideantal

300

Udgivet

2008

ISBN

978-87-91654-59-6

Originaltitel

The sorrows of an American

 
Siri Hustvedts “En amerikaners lidelser” er både en erindringsroman, en roman om identitet, ensomhed og følelser – samt om relationerne mellem mennesker.

Erik og Inga er søskende. De har lige mistet deres far, og mens de rydder op i hans papirer, finder de spor af gamle familiehemmeligheder.

Erik er ulykkeligt forelsket i sin underbo Miranda (hvis ex-mand Lane chikanerer dem begge), og Erik har det svært med faderens død.
Ingas datter Sonia har svært ved at glemme de ting hun oplevede under 9/11 og Inga selv rystes, da det viser sig at hendes afdøde mand, forfatteren Max Blaustein, har efterladt sig syv breve – med ukendt indhold – hos en elskerinde…

Alle disse skæbner bindes sammen, krydret med autentiske dagbogsnotater fra Lars (Erik og Ingas far) om krigen og immigranttilværelsen, samt lange diskussioner om hjernen, drømme og deres indvirkning på os. (Erik er psykiater)

Siri Hustvedt skriver klogt om mennesker og deres fortællinger, og hun sætter fokus på immigranterne og deres efterkommere, bl.a. ud fra sin egen families norske baggrund.

“Nu er de alle sammen ved at dø, vores fædre og vores mødre – immigranterne og de landsforviste, soldaterne og flygtningene, drengene og pigerne – fra ‘fordums dage'”

Beskrivelserne af Mirandas livfulde datter Eggy, og det varme forhold mellem de to søskende Erik og Inga tilføjer bogen små lyspunkter, og først og fremmest handler det hele om, hvordan vi ser og oplever os selv og hinanden, og hvordan dette ændres når der sker omvæltninger eller opdages hemmeligheder.

En god, velskrevet bog, som skal tygges grundigt og langsomt 🙂

Lån bogen på Bibliotek.dk
Bedømmelse
Karakter