0 kommentarer

Kom af Janne Teller

af d. 6. august 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

168

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05821-5

 

Jeg må ærligt indrømme, at jeg blev lidt irriteret på Jane Tellers “Kom”.

Den havde muligvis fungeret bedre som essay – tematikkerne om ansvar, litteratur, etik, kunst og mennesket har deres interessante vinkler (som Teller selv skriver, inspireret af Camus), men som roman fungerer det altså ikke. Historien er alt for tydeligt de filosofiske ideers gangstativ, og den kan ikke bære vægten.

Det menneskelige aspekt i romanen er alt for stift og hovedpersonen er utroværdig og karikeret. (Det kan ikke være første gang en forlægger gennem 20 år står i et så relativt banalt dilemma, så dets effekt på hans livssyn og selvopfattelse virker overdrevet.)

Der er interessant stof som berøres, både med forlæggeren og hustruens moralske deroute og overfladiske liv, og kunstens dilemmaer mht originalitet, men det bliver gjort med
betonsymbolik (som gentages – rigtig mange gange) og man bliver træt af ordet “Tåbe!” som står nærmest på hver tredje side og af den fiktive dialog mellem Petra Vinter og forlæggeren som hele tiden kører i ring.
Et eksempel “Hun har muligvis ret i det sidste, men hun sagde det ikke. hun sagde heller ikke det første. det var noget han tænkte, at hvis bare hun havde sagt sådan, kunne han måske, han lægger vægten på måske, gå imod udgivelsen af manuskriptet.”

Læs hellere “Intet” af denne forfatter, den er mere vellykket end “Kom”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter