0 kommentarer

Eftertanker af Nelson Rolihlahla Mandela

af d. 1. juni 2011
Info
 
Sideantal

475

Udgivet

2013

ISBN

9788711388259

Originaltitel

Conversations with myself

Udgave

3. udgave

 

Nelson Mandela sad fængslet fra 1962 – 1990, det meste af tiden på Robben Island, frarøvet sin personlige frihed, ret til at ytre sig, uden chance for at kommunikere ud til sine medborgere og ikke mindst frarøvet kontakten til sin elskede kone og børn. Alt dette blot for hans politiske overbevisning, at sorte skal have de samme rettigheder som hvide, kampen for ligeværd og demokrati for alle.

Da jeg startede på denne bog, var det for at blive klogere på, hvem denne mand mon var, som har turdet kæmpe denne kamp. Ofret sit eget liv ved at sidde indespærret år efter år i en lille celle, og været parat til at modtage en dødsstraf. Mange mennesker beundrer ham, men hvem er personen Nelson Mandela, egentlig? Hvordan reagerede han på indespærringen og hvad var det han kæmpede for at opnå?

“”Eftertanker” gør verden en enestående tjeneste ved at give os dette billede af Mandela som menneske. Ved at give os hans dagbøger, breve, taler, interviews og andre papirer fra så mange årtier giver den et glimt ind i det liv, Mandela levede – fra de daglige rutiner der hjalp med at få tiden til at gå i fængslet, til de beslutninger, han traf som præsident. Her ser vi ham som akademiker og politiker, som familiemenneske og ven, som visionær og som pragmatisk leder. Mandela gav sin selvbiografi titlen “Vejen til frihed”. Nu hjælper denne bog os med at genskabe de forskellige skridt – og omveje – han tog på denne rejse.”
Uddrag af forord – skrevet af Barack Obama.

Netop det, at han i forvejen har udgivet en selvbiografi, gør at denne bog mere er en efterrationalisering, som jeg ser det. Jeg har ikke selv læst ”Vejen til frihed”, så hvorvidt man i denne bog får indfriet flere af de forventninger jeg havde, tør jeg ikke sige. Men jeg må indrømme at jeg savnede den grundlæggende viden om Mandela både før og under fængslingen, da jeg selv måtte stykke dette sammen ud fra uddrag af breve, interviews samt hans uudgivne selvbiografi. Mange af disse afsnit var meget korte sekvenser, der sprang i tid og sted. Det ret omfattende antal af personer Mandela henviser til, imødegås en lille smule af et register bagerst i bogen. Jeg må indrømme, at det faktisk har været en sej og ikke særlig spændende omgang af skulle igennem bogens samfulde 476 sider. Når det er sagt, så har jeg alligevel fået lidt mere viden om Nelson Mandela og helt klart en forståelse for omverdenens beundring af en utrolig stærk og positiv person.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter