0 kommentarer

Du har ikke lov til at glemme af Ruth Ross Karlsen

af d. 16. juni 2012
Info
 
Sideantal

232

Udgivet

2001

ISBN

87-7831-241-8

 

»Vi gik på sneryddede fortove i en by, der var hel. Ikke et eneste granat- eller bombekrater var at se. Ikke en husmur, hvor mærker efter bombesplinter eller maskingeværsalver talte deres sprog. Tænk, en hel by! En by forskånet af krigen! Det var da helt ufatteligt!«
Sådan beskriver Ruth Ross Karlsen sit møde med Flensborg i erindringsbogen »Du har ikke lov at glemme – Barn under Hitler«.

Som 16-årig ankom Ruth Ross Karlsen som flygtning til Flensborg med sin mor. I dag lever Ruth Ross Karlsen en pensionisttilværelse uden for Aalborg.
»Du har ikke lov at glemme« omhandler årene 1940-45, da Ruth Ross Karlsen levede i Warthegau, den del af Polen, som nazisterne annekterede og indrettede til et apartheid-styre med tyskere som overmennesker og polakker som undermennesker.

Forfatteren voksede op i Hamborg, men da bomberegnen over millionbyen tog til, rejste familien til den dengang mere sikre Warthegau. Her var faderen i forvejen udstationeret som embedsmand.
Ruth Ross Karlsen beskriver dagligdagen i landsbyen ved Bydgoszcz (Bromberg), hvor de tyske kolonister ikke havde omgang med den polske befolkning. Som forfatteren beskriver sig selv og sin familie, divergerede deres menneskesyn kraftigt fra nazisternes. Flere steder tager hun som ung pige et direkte opgør med autoriteternes perverterede umenneskelighed.

Budskabet er relevant, men bogens form havde haft godt af en gevaldig opstrammer. Formen er for svingende, og der er for mange svinkeærinder. Det betyder højst sandsynligt, at forfatteren kun rammer en målgruppe, der består af hendes jævnaldrende, som selv var barn under Hitler. Og det er en skam.
Mest fængende bliver bogen i de allersidste kapitler, hvor Ruth Ross Karlsen beskriver den dramatiske flugt fra Den røde Hærs fremtrængen til sikkerheden i det vestlige Tyskland. Den type beretning er hørt før, men det gør den ikke mindre vedkommende.
Den brune elite forbød den almindelige tyske befolkning at flygte, mens topnazisterne var de første til at tage farten. Masser af uskyldige civile kom til at sejle deres egen sø.

I de sidste hektiske timer inden flugten døde Ruth Ross Karlsens bror af tuberkulose på hospitalet i Poznan (Posen), hvor han blev smidt i en massegrav. Og faderen faldt for russernes kugler, efter at moderen og Ruth Ross Karlsen havde nået det sidste tog mod vest.
Senere mødte Ruth Ross Karlsen den lokale Ortsgruppenleiter fra det sted, hun tidligere boede i Polen. Manden forvaltede flugtforbuddet med trussel om dødsstraf. Han gik velnæret og velklædt rundt i Flensborg, hvor det ellers vrimlede med fattige og forhutlede øst-flygtninge.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter