0 kommentarer

Ambassadøren. Historien om en amerikansk drøm af Stéphanie Surrugue

af d. 2. december 2015
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-18206-4

Udgave

1. udgave

 

“Den aften uddelte Rufus Gifford en lind strøm af kram. Både kronprins Frederik og Helle Thorning-Schmidt fik vekslet deres håndtryk til omfavnelser.”

DR-journalisten Stéphanie Surrugues nye portrætbog om den amerikanske ambassadør indledes med et kapitel om Rufus Giffords håndtering af situationen, da en bevæbnet mand i februar 2015 skød og dræbte to mænd i det indre København. Samme aften, som Rufus skulle have holdt romantisk Valentine-middag med kæresten Stephen, der havde købt to dusin røde roser til sin elskede.

I stedet fik Rufus travlt med briefe Washington og hjælpe til, hvor det var muligt i København. Blandt andet måtte han svare på spørgsmål om USAs syn på The Copenhagen Shooting. Dansk Folkeparti ønskede en erklæring om, at islam var fjenden, men Rufus afholdt sig klogeligt fra at give en hel religion skylden. I stedet udtalte han diplomatisk: “Fjenden er radikalisering. Fjenden er ekstremisme.”

Læseren kommer helt tæt på det sympatiske, reflekterende karriere- og privatmenneske, der i bogen blot hedder Rufus. I en alder af kun 38 år udpeges han til ambassadør i Danmark som belønning for at have indsamlet ufattelige 1 milliard dollar til Barack Obamas 2012-valgkamp. En trang lejlighed i Washington skiftes ud med den 2.000 m2 store ambassadørbolig Rydhave beliggende i Charlottenlund på en 15.000 m2 parklignende grund med udsigt over Øresund.

Rufus er benovet over de nye omgivelser, men ikke tynget. Trods alt er han selv født ind i New Englands old money blandt the White Anglo-Saxon Protestants (WASPs); pæne folk med efternavne som Kennedy, Vanderbilt, Astor. Her er rigdom ikke noget, man flasher; det er en selvfølge.

Danskerne har taget Rufus Gifford til sig i en grad, der sjældent bliver en amerikansk ambassadør til del. Men han kæmper også for det, den storsmilende, hyperenergiske gut. Han har haft sit eget reality-show på DR3, og ved Folkemødet på Bornholm kastede han sig over hele 25 arrangementer på 3 dage, herunder Feministisk Fredagsbar, kørestolsbasket for krigsveteraner og en tjans som dj.

Især åbenheden om hovedpersonens homoseksualitet giver ”Ambassadøren” kant. Rufus er netop blevet gift med sin mangeårige partner Stephen DeVincent på Københavns Rådhus under stor mediebevågenhed. Begge deltager de med største selvfølgelighed i de årlige Pride-optog, og Rufus har to gange været taler på Pride Square (Rådhuspladsen) foran hundredvis af mennesker med forskellig seksualitet.

En portræt- og samtalebog må nødvendigvis være høflig og respektfuld, så forvent ikke bidske spørgsmål og hotte afsløringer. ”Ambassadøren” er en godt vinklet introduktion til et interessant menneske. Derfor ser man gerne gennem fingre med gentagelser, uvedkommende detaljer om amerikansk indenrigspolitik og en masse ligegyldig namedropping. En grundig korrektur inden 2. oplag kan dog anbefales.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter