0 kommentarer

Dræbende floskler af Martin Ellermann

af d. 11. januar 2020
Info
 
Sideantal

181

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93758-57-5

Originaltitel

Dræbende floskler

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Jeg ved ikke, hvem vi kan kreditere for at sige, at ord skaber virkeligheden, men jeg tror, at det er sandt. I denne tid med billeder i overflod skal vi måske nok tilføje, at også de kan ved medskabere af vores virkelighedsopfattelse og i sidste ende dermed også vores virkelighed.

Silje arbejder på et bureau, hvor de forfatter jobopslag for fortravlede firmaledere, der ikke selv kan afse tiden til denne opgave. Silje er god til sit job, i hvert fald en gang i mellem. Hun er sjældent tilfreds med sit job, hun drikker en del og har tit svært ved at komme på job om mandagen. Den søndag, hvor vi først møder Silje er hun faktisk i fuld gang med at forfatte en mail med en plausibel forklaring på, hvorfor hun ikke kan komme på job den kommende dag. Det bliver dog anderledes, da hun inden at have sendt mailen afsted bliver ringet op og overbragt nyheden om en kollegas tragiske selvmord.

Dette bliver startskuddet til Siljes  egen erkendelse af hendes indholdsløse arbejdsliv – og måske endda liv i det hele taget. Silje ønsker at finde ud af, hvorfor Charlotte tog sit liv, men det er hverken chefen, kollegaerne eller Charlottes mand villige til. De ønsker at vedblive i illusionen om det perfekte liv.

Siljes drømme bliver mere og mere påtrængende og snart magter hun ikke at komme med flere dræbende floskler. Hun har, som hun selv udtrykker det, ikke flere jobopslag i sig.

Ordene hober sig op i Silje, billederne, der udstiller hendes indholdsløse hverdag og formålsløse leflen for kollegaer og chefer. Og det er da også en hård kamp, når bureauets leder er en funktionel alkoholiker med voldsomt mange psykopatiske træk.

Dræbende floskler er efter min mening en utroligt velskrevet bog. Siljes sindsstemninger kommer klart til udtryk i hendes drømme, men også i de hundredvis af billeder, som Martin Ellermann bruger. Som her, hvor Silje møder på jobbet mandag efter nyheden om Charlottes selvmord. Hun er stadig bagstiv og erkendelsen af ordenes magt gruer i hende. Martin Ellermann siger sådan om det: ” Hysteriske sommerfugle vræler. De skamferer min mave, mens jeg venter på elevatoren.”

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter