0 kommentarer

Dødens engel af Peter James

af d. 13. september 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

400 sider

Udgivet

2018

ISBN

978 87 638 5596 9

Originaltitel

Love You Dead - oversat af Pia Trøst Nissen

Udgave

1. udgave

 

“Livet er ikke et spørgsmål om tilfældigheder … det er et spørgsmål om valg,” skriver den isafkølede skønhed Jodie Bentley i sin dagbog i dagene, inden hun vælger at tage livet af endnu en blåøjet mand med formue. Et skridt på vejen til at indfri hendes livslange drøm om et sommerhus ved Como-søen ved siden af “George Clooneys, Richard Bransons og alle de andre blærerøves villaer.”

Jodie har hoved- og titelrollen i 12. bind af Peter James’ prisbelønnede Roy Grace-serie. Og nej, selv om serien er navngivet efter den stoute Brighton-strømer, er det især skurkene, vi følger denne gang. Roy Grace himself er reduceret til et temmelig anonymt ekspeditionskontor, fra hvis skrivebord efterforskningen af de forskellige mord dirigeres, når den gode kriminalkommissær har pauser fra stunderne med sit barn, sin hund, sin guldfisk, sin kone og ikke mindst sin ekskone.

Jodie – samt lejemorderen Tooth – er to vanvittigt kompetente og koldsindige dræbermaskiner hentet fra den amerikanske mainstream serial killer-tradition. For selv om Roy Grace-krimierne normalt er garant for ærkebritiske plots og miljøer, har forfatteren tydeligvis fået større ambitioner. Nu vil han bide skeer med de helt store blockbusters. “18 millioner solgt på verdensplan,” hedder det vigtigste salgsargument på forsiden.

Peter James’ ambitioner resulterer i en ganske omfangsrig bog, som det er påkrævet, hvis man vil erobre det amerikanske marked. For at nå op på de mange sider læsser James skovlfulde af Wikipedia-agtige facts ind i teksten samt alenlange tilbageblik til de mange personers farverige fortid. Farvel til atmosfære og tempo, goddag til den type international krimi, som der går 13 af på dusinet.

“Dødens engel” skal dog klart anbefales alle, der holder af velfungerende politikrimier, hvor et passende antal mennesker må lade livet undervejs, og hvor alle løse tråde samles til sidst og bindes i fine sløjfer. Det er skam ikke nogen dårlig krimi, blot en metervare fra midterste hylde i action-håndværkernes byggemarked.

Hov, glemte vi plottet? Altså, den sorte enke, Jodie Bentley, skal have myrdet et antal mænd for at samle sig en rimelig formue. The hitman, Tooth, skal myrde Jodie, fordi hun er kommet til at træde den russiske mafia over tæerne. Og Roy Grace skal prøve at stoppe de to scumbags. Men de er som sagt ret dygtige, begge to.

Oven i købet lurer en gamle kending, kvindemorderen Crips, i kulissen, så Peter James jonglerer denne gang rundt med hele tre skånselsløse dræbere. Man skulle tro, at dét kunne bringe læserens nerver på højkant, men resultatet er sært nok det modsatte. For meget af det gode er – for meget. Nogen burde måske henlede forfatterens opmærksomhed på den gamle sandhed: Less is more.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter